3 proizvoda u vašem domaćinstvu koja će vam olakšati život

0
0

Svako domaćinstvo muče slični problemi – kako održati dom čistim i urednim a ne dati silne novce za to. Tražeći sredstva koja nam ovo omogućavaju, sve više se udaljavamo od polica naše kuhinje.

Dame i gospodo, dok stojite u radnjama i tražite sredstva za higijenu na akciji, jedna baka se zadovoljno smeška u svojoj fotelji, pitajući se kako to da ste zaboravili da se nekada čistilo bez svih tih silnih sredstava. Odlučili smo da vas podsetimo na proizvode koje su naše domišljate mame i bake svakodnevno koristile u domaćinstvu – predstavljamo vam čudesno sirće, fantastični limun i neizostavnu sodu bikarbonu! 

Velika trojka – limun, sirće i soda bikarbona

Za uklanjanje kamenca na sudoperi ugrejte sirće i istrljajte površinu. U slučaju da je kamenac veoma tvrdokoran, ponovite postupak. Nakon toga, ako želite da date sjaj vašoj sudoperi, u tome vam može pomoći limun, kojim ćete je istrljati. Limun pomaže u glancanju svih metalnih površina.

Reakcija sode bikarbone i sirćeta dobitna je kombinacija pri čišćenju šporeta. Za ringle je dovoljno poprskati sodu, naliti malo sirćeta, a zatim sve to istrljati sunđerom dok peni. Ovom smesom takođe možete očistiti i rernu. Ako su u pitanju tvrdokorne fleke, ovu mešavinu treba ostaviti da odstoji, a onda sve to prebrisati kropom ili sunđerom koje ste prethodno potopili u toplu vodu.

Kako da deterdženti padnu u zaborav?

Prirodna sredstva za čišćenje uspešna su i kod ostalih električnih aparata – za čišćenje frižidera napravite mešavinu sirćeta i vode (razmera 50 : 50) i prebrišite unutrašnjost. Ako imate problem sa konstantnim neprijatnim mirisom u frižideru, stavite posudicu sode bikarbone, koju bi trebalo menjati na 3 meseca.

Kada je mikrotalasna u pitanju, često se dešava da njena unutrašnjost ostane veoma masna zbog isparenja različite hrane. Lek za ovaj problem je vrlo jednostavan: nacedite polovinu limuna u posudu sa vodom, stavite u mikrotalasnu i uključite toplotu na najjače, ali da to traje od 3 do 4 minuta. Kasnije samo prebrišite.

Kupatilo sa aromom limuna

Jaka sredstva kojima obično čistimo kadu i pločice, a koja često nagrizaju naše ruke, mogu biti zamenjena limunom i njegovim čudotovornim dejstvom. Dovoljno je 6 limunova, koje ćemo iscediti i sipati u posudu sa pumpicom. 

Za ogledalo možete napraviti smesu od 4 kašike soka od limuna i 2 litra vode, koja je takođe delotvorna i pri čišćenju prozora.

Kod kamenca na lavabou ponovo nam može pomoći mešavina sode bikarbone i sirćeta ili, jednostavno, sirćeta i vode.

Najjeftiniji omekšivač u gradu

Koliko god oni divno mirisali, omekšivači koje kupujemo nekada ne prijaju našoj koži, a često su i veoma skupi. Ako želite da uštedite i osigurate mekoću svoje odeće dobijenu na potpuno prirodan način, evo rešenja.

Pomešajte 950 ml belog alkoholnog sirćeta sa 900 g sode bikarbone. Nakon što pomešani krenu da pene, dodajte 1,9 l destilovane vode i 15 ml eteričnog ulja po izboru. Četiri kašike ovog domaćeg omekšivača dovoljne su za jednu punu mašinu. 

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime