Kako do posla preko neta?

Često se može čuti da neko nešto radi preko interneta za neke strance, a šta to konkretno znači, ne znaju baš svi. Ukratko ćemo opisati sajtove koji nude poslove koje iz Srbije možete raditi za klijente u inostranstvu.

Logično, na vrhu ove liste nalaze se poslovi u vezi sa programiranjem i IT-jem. Međutim, moguće je dizajnirati, prodavati fotografije, video-snimke, crteže, čak i rukotvorine. Svi ovi poslovi privlače takozvane slobodne strelce ili freelancere.

Poslodavci širom sveta ne traže samo IT-jevce

Najpoznatiji sajtovi koji poslodavcima obezbeđuju ogromnu bazu ljudi koji se cenom i kvalitetom takmiče da dobiju određeni projekat jesu www.freelancer.com i www.upwork.com .

Oba sajta funkcionišu dvosmerno, možete se prijaviti kao neko ko traži posao ili kao poslodavac. Veliki je broj oblasti u kojima internacionalnom tržištu možete ponuditi svoje znanje i veštine. Traže ljude koji pišu tekstove, prevode i poznaju jezike, arhitekte, inženjere mašinstva ili elektrotehnike.

Marketing i prodaja veoma su interesantne oblasti. Bukvalno postoji potražnja za najrazličitijim zanimanjima, od organizacije venčanja do virtuelnih asistenata.

Prvo se prijavite i napravite svoj nalog, zatim pretražujte listu aktuelnih projekata i dajte svoju ponudu. Kada poslodavac stupi u kontakt sa vama, počinjete sa radom. Plaćanje se vrši uglavnom preko PayPal servisa, ali je moguće koristiti i neke druge.

Kvalitet vašeg rada se ocenjuje, što vam kasnije znači kada se prijavljujete za nove poslove. Provizija se naplaćuje po kompletiranom projektu, a moguće je uplatiti i članarinu.

Veština i mašta se uvek naplaćuju

Za kreativce i ljude koji se bave umetnošću i medijima ponudu projekata na kojima mogu da rade u vidu dodatnog posla mogu naći na sajtu the-dots.com.

Rukotvorine, heklani i štrikani radovi prodaju se širom sveta na specijalizovanom sajtu www.etsy.com; ovde je moguće ponuditi i kolekcionarske predmete, staru odeću i još mnogo toga.

Primarno se ovde nude unikatni odevni predmeti i aksesoari – torbe i rančevi, štrikane stvari, ručno rađen nakit. Zaista, sve za šta su potrebne vešte ruke, osećaj za detalje i kreativnost.

Sam sajt uzima proviziju za prodaju koju ostvarite, a sva prodaja vam poboljšava rejting. Zarađeni novac je i u ovom slučaju moguće dobiti preko PayPala ili nekog sličnog servisa.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime