Oprezno sa lekovima protiv bola

0
0

Najlakši način otklanjanja bola jeste posezanje za tabletama i kapsulama i to najčešće radimo sami, bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.

Iako zvučimo kao upozorenje s kraja reklame za lekove, samoinicijativno prepisivanje terapije lekovima protiv bolova nije dobra ideja. Razmislite pre nego što posegnete za kućnom apotekom.

Glavni razlog je što ne deluju svi isto, a pritom su mnogi od njih štetni za želudac, srce ili bubrege.

Omiljene okrugle srećice

Paracetamol je, recimo, na vrhu liste lekova protiv bolova koje prepisuju lekari, a kupujemo ga u redovnoj prodaji. Ovaj lek deluje na akutni bol i proizvođači ga preporučuju za srednje i jake bolove.

Kod prehlade će pomoći da se smanji curenje nosa, ali neće uticati na ostale simptome. Slično je i sa zuboboljom. Deluje na nervne završetke, ali kod migrene ne pomaže.

U propisanim i malim dozama smatraju ga najmanje štetnim, dok kljukanje parcetamolom dovodi do oštećenja jetre.

Već legendarni aspirin se ne preporučuje za svako boluckanje. Glavobolja izaziva prvu asocijaciju na aspirin i svi posegnemo za tableticom i čašom vode.

Mnogi lekari tvrde da glavobolju može da reši i samo čaša vode, jer je čest slučaj da mozak dehidrira.

Lekovi protiv bolova koji stvaraju bolove

Lekovi bez steroida i antiupalni lekovi poput iboprufena otklanjaju umeren i srednji bol, ali ne postoji šansa da će vam pomoći ako imate astmu, visok pritisak i probleme sa želucem i srcem.

Ovaj lek je upravo onaj univerzalni koji svaka mama izvuče iz šteka i prepisuje familiji. Oprezno sa dijagnozama i terapijom. 

Međutim, ova grupa lekova, poznata pod skraćenicom NSAIL, povezuje se sa čirem na želucu i krvarenjem, kao i oštećenjem bubrega i jetre.

Hajde da se sredimo sirupom

Kodein je širom sveta bio popularan, pogotovo u sirupima, ali često izaziva zatvor. Toliko je bio popularan da su se u Americi ljudi masovno drogirali njime tako što su pili ogromne količine sirupa za kašalj koji sadrže kodein.

Još veću štetu možete napravili sa anelgeticima koje ste dobili isključivo na recept.

Baš ti lekovi utiču na mozak i omamljuju receptore za bol, a svima je jasno šta se dešava kada se sa njima pretera.

Babe i alternativa

Kreme protiv bolova poput onih za zglobove i kosti takođe imaju štetno dejstvo. Jedan od njihovih sastojaka je i supstanca zbog koje su papričice ljute, pa ne čudi da je bapski lek protiv ovakvih bolova – papričica potopljena u ulju. Peče ko đavo, ali očigledno radi.

Alternativa za ublažavanje bolova postoji, a nije alternativna medicina. I naravno da deluje na bolove poput onih kod preloma ili ozbiljnih zdravstvenih problema.

Podvući crtu

Ne morate se kljukati lekićima zbog blagih glavobolja. Popijte vode, odaljite se od ekrana ili izmasirajte glavu i vrat.

Masaža i plivanje pomažu kod bolova u leđima usled nepravilnog položaja tela.

Isto je i sa stresom, anksioznošću i depresijom. Čaj od matičnjaka takođe deluje umirujuće.

I ne zaboravite, žene su sklonije tabletomaniji od muškaraca, pa stoga pijte lekove samo kada su vam zaista potrebni, odnosno kada vam doca to kaže ili se setite porođaja prirodnim putem.

Sve to ste izdržale, pa za vas ni zubobolja ni glavobolja nisu strašne.

Nemanja Kranjc

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime