Trikovi da namirnice dugo ostanu sveže

0
0

Kad pogrešno čuvate namirnice, one mogu postati neupotrebljive i pre no što ste planirali i onda džaba dobra ideja da ih kupite na sniženju. Ako ne znate kako da ih čuvate pravilno, bolje ih odmah bacite. Dr sc. med. Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene na Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, savetuje kako da očuvamo svežinu različitih namirnica.

Ona savetuje da žitarice čuvamo na suvom, hladnom i tamnom mestu, a najbolje u staklenim teglama sa dobro zatvorenim poklopcem. „Hleb je najbolje čuvati u pamučnoj ili papirnoj vreći, jer tako čuva vlažnost, a nikako u plastičnim kesama, jer se brzo ubuđa”, kaže.

Kako paprika i limun gube vitamin C?

Sveže voće i povrće treba čuvati od sunca i visoke temperature, ali ne u frižideru: „U frižideru ono gubi svežinu i vitamine, a posebno vitamin C”. Ista pravila važe i za južno voće.

Dr Jelena Gudelj Rakić ukazuje da je neadekvatno čuvano voće manje vredno, ali upotrebljivo. Ipak, kada je zahvaćeno truljenjem, fermentacijom ili napadnuto parazitima, ono više nije za ljudsku upotrebu.

Da bismo sačuvali suvo voće, treba ga staviti u staklene tegle, na hladno i suvo mesto. 

Ne pere se povrće kad vama padne na pamet!

„Povrće treba čuvati neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe”, savetuje naša sagovornica. 

Za čuvanje zelenog lisnatog povrća doktorka savetuje da nikako ne koristimo plastične, već isključivo papirne kese i tako spakovano stavimo u frižider.

Zanimljiv savet ima za čuvanje korenastog povrća. Kaže da se ono čuva u malim kartonskim ili drvenim kutijama ispunjenim peskom. 

Najosetljivije namirnice – one životinjskog porekla

Ove namirnice su dobra podloga za rast bakterija, pa se zato brže i kvare. Tu spadaju meso i mesne prerađevine, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi. 

Mleko i mlečni proizvodi moraju biti u frižideru da bi se sprečilo razmnožavanje mlečnih bakterija. Jogurt, kiselo mleko i beli sirevi, iako fermentisani proizvodi, treba da se čuvaju u frižideru. 

„Dugotrajno mleko posle otvaranja treba čuvati u frižideru najduže tri dana. Nakon tog perioda, dobro je prokuvati mleko pre upotrebe. Prilikom kupovine posebnu pažnju treba obratiti na mlečne proizvode koji se prodaju na pijacama, naročito ako dugo stoje van frižidera ili na suncu. 

Sa sladoledom nema igranja

Doktorka objašnjava da je u epidemiološkom pogledu manje opasan i dugotrajniji star, prevreo sir, jer kod njega je nemoguće razmnožavanje patogenih bakterija koje mogu izazvati trovanja. 

Kada sledeći put budete u dilemi da li se opredeliti za maslac ili margarin, imajte na umu da margarin može duže da stoji, savetuje dr Jelena Gudelj Rakić.

„Od svih mlečnih proizvoda, sladoled može da posluži kao izvanredna podloga za prenošenje mikroorganizama koji su uzročnici teških trovanja, čak do razmera manjih ili većih epidemija. 

Niska temperatura na kojoj čuvamo sladoled ne ubija mikroorganizme, već samo zaustavlja njihovo razmnožavanje”, upozorava doktorka i dodaje da sladoled koji se jednom otopi nikako ne sme da se ponovo zamrzne.

Čulima ocenjujete ispravnost mesa

Sveže meso prepoznaćete po tome što je ono elastično, pa kada se pritisne prstom, napravljeno udubljenje se samo ispuni. Sveže meso i proizvodi od mesa imaju karakterističan miris i boju, dok su kiselkast miris i izmenjena boja sigurni znaci da je pokvareno. 

Iznutrice se veoma brzo kvare i zato ih treba što pre termički obraditi i potrošiti. Mleveno meso je takođe pogodno za razvoj mikroorganizama, pa se zato pre pripreme obavezno mora čuvati u rashladnim uređajima. 

Meso ribe je mnogo kvarljivije od mesa ostalih životinja. Zbog velikog sadržaja vode i prirodnog prisustva mikroorganizama na površini kože i škrgama, vrlo brzo dolazi do kvarenja, pa je i upotreba u svežem stanju vremenski ograničena. 

Čak se i duboko smrznuta riba ne sme čuvati duže od šest meseci. Važno je kupovati meso sa deklaracijom, odnosno pečatom veterinarskog inspektora, provereno kada je u pitanju zdravstvena ispravnost. 

Naduvena limenka je znak neispravnosti i kao takva nije ispravna za jelo, jer može ugroziti zdravlje.

Ako se jaje čuva na relativno visokoj sobnoj temperatura, nastupa razgradnja belančevina, pri čemu se belance razvodnjava. Slične promene se javljaju i posle stajanja dužeg od 15 dana na optimalnoj temperaturi. 

Jaje koje smrdi na sumpor šalje jasnu poruku

Kako pokvarena jaja imaju vrlo neprijatan miris na sumpor-vodonik, lako ćemo znati kada nisu za upotrebu. Da li je sveže, vidi se i po žumancetu koje, kada se jaje razbije i izruči u neku posudu, ima ispupčen oblik i ne meša se sa belancetom. Kako po svom sastavu jaje predstavlja idealnu sredinu za razvoj salmonele, neophodna je dobra termička obrada, odnosno treba izbegavati korišćenje proizvoda kao što su kolači, kremovi, sladoledi, koji sadrže sirova jaja. 

Kuvana jela ne bi trebalo da stoje u frižideru duže od 2 do 3 dana, jer i jela bez mesa mogu da uskisnu posle tog perioda. 

Ivana Živkov

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime