4 koraka za lakše učenje jezika

0
0

Mlađe dete vam uči nemački i engleski, starije, uz engleski, zna i francuski, a vama bi baš prijalo da znate španski. Vreme je da počnete sa učenjem. 

Starosna granica za učenje novih jezika praktično ne postoji, međutim, gradivo se najlkše savlada do desete godine, dok tinejdžeri sa 17 pričaju drugim jezikom kao maternjim.

Sva pravila koja ste milion puta čuli važe kada je reč o učenju stranog jezika, a uz ove savete možete „rekreativno” progovoriti još jednim jezikom, uz sve obaveze koje imate.

Kada počnete sa učenjem, bićete preopterećeni svim tim gramatičkim komponentama i kulturnim razlikama. Ne očajavajte, u početku vam je najvažnije da usvojite nove reči i progovorite. Ostalo lako dođe.

Aplikacija, knjiga ili kurs – šta vam najviše „leži”?

Slobodno vreme nam je ograničeno, ali aplikacije za pametne telefone nam omogućavaju da učimo jezike gde god se nalazili i u bilo kom trenutku. Među besplatnim aplikacijama najpopularnije su: Duolingo, Memrise, Bussu, MindSnacks i nezaobilazni Google translate.

Svaka vam omogućava da prilagodite tempo učenja sebi. Ipak, ako ste „stara škola”, knjiga toliko ima da je nemoguće ne pronaći pravu. Prelistajte sadržaj i opis potrebnog znanja pre nego se upustite u kupovinu. Mini-rečnici sa uobičajenim frazama odličan su početak.

Pored predavača i specijalno izdvojenog vremena samo za tu namenu, kursevi su dobri jer odmah vežbate konverzaciju i upoznajete nove ljude. Dinamika predavanja i nove lekcije mogu biti zbrzane i bolje je da nađete program koji će vas, prvenstveno, zabaviti i opustiti, pa tek onda naučiti. Vašem mozgu će biti lakše da savlada nova znanja ako se zabavlja.

Vodite jezik redovno u teretanu

Bez vežbanja sve ostalo pada u vodu. Ako ste se već prihvatili ovog posla, ne odustajte. Izdvojte malo vremena svaki dan (čak i ako je to samo pet ili deset minuta) da obnovite prethodne gramatičke strukture i važne reči koje ste naučili.

Komforna zona za lomilicu jezika

Jedan od najvećih problema koji imaju oni koji uče jezik jeste strah da ne upotrebe pogrešnu reč ili izraz.

Iako korišćenje vašeg novostečenog rečnika može biti malo zahtevno i može prouzrokovati nervozu ili nesigurnost, to je najbolji način da naučite jezik.

Niko ne očekuje da budete savršeni, tako da ne očekujte to ni od sebe. Proverite da li imate pristup sigurnom okruženju u kom možete da vežbate i osećate se komforno.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime