5 knjiga koje inspirišu i popravljaju raspoloženje

0
0

Čitanje knjige je jedinstveno iskustvo. Dobra knjiga može da nas odvede u potpuno novi svet ili u sasvim ludu avanturu. Može biti naš učitelj, ali i inspiracija. Može da nas informiše, a može i da nas zabavi. Predlažemo vam pet knjiga koje će vam podići raspoloženje i obezbediti vam veliku dozu sreće.

„Čovek po imenu Uve”

Frederik Bakman

Da li možete da verujete da je jedan namrgođeni matrorac iz komšiluka (onaj kojeg zaobilazite da ne biste slušali njegovo gunđanje o svemu i svačemu) uspeo da osvoji srca ljudi širom sveta? Da, Uve – čovek koji je pokrenuo sve naše emocije: od ljutnje, preko smeha, do suza.

Uve je jedan naizgled prosečan čovek. Nije loš, niti zao, već samo čovek bez osmeha, želja i nadanja. Džangrizav je i sitničav do krajnjih granica, naporan i sebi i drugima. Pratimo nekoliko poslednjih godina njegovog života, povremeno se vraćajući u njegovu prošlost, kako bismo ga bolje upoznali i prepoznali razloge zbog kojih je postao takav kakav je. A život ga nije mazio.

Kakav je zapravo Uve? Ko će promeniti njegov život i čije će živote on promeniti? Volećete ovu knjigu, obožavaćete je, jer svako od nas poznaje barem jednog Uvea.

„Gde si nestala, Bernadeta”

Marija Sempl

Ovaj zabavan roman govori o ozbiljnoj krizi u jednoj neobičnoj porodici i o složenom odnosu majke i ćerke. Velika doza humora, zaplet, duhoviti dijalozi i neodoljivi likovi neće vam dozvoliti da ispustite iz ruku ovu knjigu. Od trenutka kada je objavljena, postala je hit i jedna vrsta vodećeg satirično-humorističkog romana o novim vrednostima digitalnog sveta 21. veka.

Ovo je priča o Bernadeti Foks – umetnici, genijalnom arhitekti, ženi preopterećenoj poslom, strahovima i napadima panike. Pritisnuta raznim životnim teretima, Bernadeta odjednom nestaje bez traga i niko ne zna gde je otišla. Njena ćerka Bija kreće na putovanje do kraja sveta da bi je pronašla.

„Prva damska detektivska agencija”

Aleksandar Mekol Smit

Krenite na egzotično putovanje u Bocvanu i otkrijte kakav je život u prestonici ove afričke zemlje. „Prva damska detektivska agencija” je duhovita i nepretenciozna priča o gospođi Ramocve, prvoj ženi detektivu u Bocvani.

Ona istražuje slučajeve i pomaže pri rešavanju različitih ličnih problema, dok se usput i zaljubljuje. Ovo je roman o malim stvarima koje životu daju smisao i posle njegovog čitanja sigurno ćete se osećati lepo.

„Jedi, moli, voli”

Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert je u tridesetim godinama i živi život koji je blizu američkog sna. Ima dobar posao, dom i supruga. Pokušavaju da dobiju dete. Međutim, ona ne želi ništa od toga. Sve joj je postalo neiskreno i nevažno. Odlučuje da krene na godinu dana dugo putovanje kako bi uspostavila ravnotežu u svom životu i pronašla sreću.

Slobodna kao nikada do tada, prvo kreće u Italiju. Tamo odlazi zbog ljubavi prema kulturi koja je poptpuno drugačija od one u kojoj je odrasla, zbog jezika i načina života Italijana – „Dolce vita”. Zatim odlazi u Indiju, u ašram, gde provodi četiri meseca radeći na sebi u duhovnom smislu, pokušavajući da pronađe duhovni mir. Tamo spoznaje da je ljudska volja najsnažnije oružje na svetu. Na kraju odlazi na Bali, gde potpuno neočekivano pronalazi ljubav.

Ovo je knjiga o traženju sebe i svog unutrašnjeg mira. Ako ste se nekada osećali izgubljeno i kao da vam treba nešto novo, obavezno nabavite ovu knjigu, koja je inspirisala žene širom sveta da donesu odluke koje će im promeniti život.

„Alhemičar”

Paolo Koeljo

„Alhemičar” je priča koja pleni svojom jednostavnošću i inspiriše mudrošću. Prati mladog andaluzijskog pastira Santjaga, koji iz rodne Španije odlazi u egipatsku pustinju kako bi pronašao skriveno blago zakopano ispod piramida.

Niko ne zna kakvo je to blago, ni da li će Santjago uspeti da prevaziđe prepreke na putu do njega. Ali, ono što počinje kao potraga za svetovnim bogatstvima pretvara se u potragu za bogatstvom koje se nalazi u nama samima. Paolo Koeljo nas uči da nikada ne treba da odustajemo od svojih snova i da sve blago sveta zapravo leži u našim srcima.

Tatjana Nikolić