7 mogućih razloga zašto vam kasni ciklus

0
0

Nepravilan menstrualni ciklus je česta pojava koju sve žene iskuse u određenom periodu života. Situacija kada menstruacija zakasni nije nimalo prijatna. Iako u većini slučajeva ne predstavlja razlog za brigu, važno je da znate šta se dešava u vašem telu i kada je neophodno da se obratite lekaru.

Menstruacija predstavlja normalno krvarenje iz materice koje nastaje usled cikličnih promena hormona. Posledica procesa koji se dešavaju u tom periodu je ljuštenje tzv. funkcionalnog sloja sluzokože materice, endometrijuma i krvarenje.

Normalan menstrualni ciklus traje 3–7 dana, a pojavljuje se svakih 28 dana. Odstupanje od 7 dana smatra se normalnim, međutim ciklus ne sme da kasni duže od toga. Saznajte koji sve uzroci mogu uticati na promenu vašeg menstrualnog ciklusa.

Stres

Stres je najčešći uzrok nepravilne menstruacije. Pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, utiče na to da se vreme i tok vašeg ciklusa promeni. Stresne situacije mogu skratiti trajanje vašeg menstrualnog ciklusa, a ako je stres intenzivan, ciklus može u potpunosti da izostane.

Promena telesne težine

Nagle promene telesne težine mogu nepovoljno uticati na vaš menstrualni ciklus. Najlakši način da povratite redovan menstrualni ciklus je da dostignete idealnu težinu.

Idealna težina se razlikuje od osobe do osobe i na nju utiče mnoštvo faktora kao što su: starost, visina, skeletna muskulatura i metabolizam. Kako biste sebi olakšali posao, možete posetiti nutricionistu koji će vam napraviti režim ishrane prilagođen vama i vašem telu. Oni će vas najbolje lečiti na osnovu vaše konkretne situacije i problema.

Intenzivni treninzi

Prekomerno vežbanje često dovodi do toga da drastično smanjite telesnu težinu, što može uticati na kašnjenje pa čak i izostanak menstrualnog ciklusa.

Naime, intenzivni treninzi sa smanjenim kalorijskim unosom dovode do hormonskog poremećaja koji dovodi do promena u menstrualnom ciklusu. Ukoliko se ovaj problem ne tretira na vreme, zbog niskog nivoa estrogena dolazi do smanjenja gustine kostiju i osteoporoze. Zato, ukoliko se bavite sportom, savetuje se da povećate unos kalcijuma i vitamina D, takođe treba da idete na redovne rutinske kontrole, kao i da proverite gustinu kostiju.

Kontraceptivne pilule

Bilo da tek počinjete ili da ste odlučile da prestanete da koristite kontraceptivne pilule, vašem organizmu je potrebno malo vremena da se navikne na promene. Zato nemojte da se začudite ukoliko ciklus zakasni nekoliko dana. On se uglavnom posle prvog ustali, mada je kod nekih žena potrebno malo više vremena. Ukoliko se nakon tri meseca problem sa neredovnim ciklusom nastavlja, poželjno je da se obratite svom ginekologu.

Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju pojavu cista na jajnicima nastalih usled neravnoteže ženskih polnih hormona. Žene koje pate od ovog problema uglavnom imaju neredovne menstrualne cikluse, a često imaju i povećanu telesnu težinu. Hormonski disbalans izaziva da žene ne ovuliraju i povećava vreme između ciklusa. Ako imate ovaj problem, redovne kontrole treba da budu vaš prioritet.

Trudnoća

Jedna od opcija je svakako trudnoća. Ukoliko ste imali nezaštićen seksualni odnos ili je kondom pukao u toku odnosa, savetuje se da uradite test na trudnoću ili da zakažete ginekološki pregled kako biste uklonile sumnje.

Menopauza

Jedan od nepogrešivih simptoma koji se javlja kod žena u proseku oko 51. godine života je sve ređi menstrualni ciklus. Vremenom menstruacija potpuno prestaje, pa ukoliko nemate ciklus 12 meseci, znači da ste ušle u period menopauze.

Nekim ženama se može desiti da ranije uđu u menopauzu. S obzirom na to da izostanak menstruacije ne mora uvek da znači ulazak u menopauzu, preporučuje se da posetite svog ginekologa kako bi izvršio adekvatnu procenu i naveo odgovarajući tretman za vaše nelagodnosti.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime