„Amber Alert” brže će rešavati slučajeve nestanka dece

0
0

Kada bi sistem „Ambert Alert” funkcionisao u Srbiji, roditelji maloletnog Petra, nestalog i potom nađenog tokom vikenda, ne bi toliko dugo brinuli, a svi građani bi mogli da priskoče u pomoć da se dete brže pronađe. 

Tokom minulog vikenda porodica trinaestogodišnjaka iz Stare Pazove besomučno se borila da pronađe nestalo dete i bilo kakve informacije o njemu. Nakon 24 sata od nestanka, dete je pronađeno u napuštenoj vikendici u naselju Belegiš. U poteru su se, osim lokalne policije, uključile i sve druge jedinice policije. Za sada je poznato samo da je mališan sve to vreme proveo u šumi, u kamp naselju u nekakvoj vikendici. Informacije iz medija su da je Petrovo stanje stabilno i da je nepovređen. 

Ovaj slučaj naprasnog nestanka deteta ponovo nas suočava sa mogućnošću da se nestaloj deci omogući što brži i bezbedniji povratak kući, tako što će se celo društvo uključiti u potragu. Sistem koji bi to omogućio zove se „Amber Alert” i on već dokazano funkcioniše u mnogim zemljama sveta. 

Kako funkcioniše „Amber Alert”?

O funkcionisanju sistema „Amber Alert” nedavno je u emisiji „Pažnja, pažnja” govorio Igor Jurić, otac devojčice Tijane Jurić, koja je nestala i koja je nakon opsežne potrage na kraju pronađena mrtva. Igor je svoj život posvetio nalaženju načina kako da deca u svakom trenutku budu bezbedna. Zbog toga je nedavno podneo inicijativu da se i u našoj zemlji uvede „Amber Alert” – istovremeni sistem obaveštavanja cele zemlje o nestalom detetu.

Praktično, kada tužilac ili policajac saznaju da je dete nestalo i da postoje indicije da se nešto ružno desilo, pokreće se „Amber Alert” i čitava zemlja na neki način staje, kako bi se svi informisali o nestanku deteta, jer su prva 24 sata od nestanka ključna za uspeh njegovog pronalaska. 

U slučaju otmice, policija i tužilaštvo preko sistema „Amber Alert” alarmiraju medije, koji odmah prekidaju program ovom vešću, zatim se informacija plasira MMS-om i SMS-om posredstvom mobilnih operatera, ali i društvenih mreža, i konačno, na LED ekranima u gradovima, na auto-putevima, benzinskim pumpama i pokretnim bilbordima ispisuju se podaci o nestalom detetu. Ukratko, cela zemlja dobija vesti o svemu što se tog trenutka zna o detetu i otmičaru. Najvažnija informacija, da je život jednog deteta ugrožen, bukti sa svih strana. Jednom rečju, sve bruji o nestalom detetu.  

Igor Jurić je pokrenuo ovu inicijativu u nadi da će ona ubrzo početi i praktično da funkcioniše. Uz podršku svih nas, ovaj sistem bi mogao da zaživi pre neke nove Tijane Jurić ili Barbare Vitez. Petrov slučaj samo pokazuje da to mora da bude zaista brzo. 

Ivana Živkov

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime