Antibiotici slabe imunitet

0
0

Sezoni gripa i drugih virusa nikako da dođe kraj. Čim osete prve simptome bolesti, mnogi posežu za antibioticima u nadi da će ozdraviti brže i sprečiti komplikacije. Antibiotici, međutim, ne deluju na viruse, a njihovo prekomerno uzimanje organizmu mogu naneti samo štetu, upozorava dr Branimir Nestorović u autorskoj emisiji na linkTV-u.

Dobra vest je da je određeni broj infekcija neophodan za naše zdravlje. Nedavno objavljena naučna studija pokazuje čak da deca koja idu u obdanište i često su bolesna, a naročito često imaju temperaturu, kasnije u životu dva puta ređe imaju rak. Imuni sistem koji se ne trenira postaje nesposoban da se brani, upozorava dr Nestorović i objašnjava da je osnova imunog sistema u crevima i da su bakterije koje se tamo nalaze najveće bogatstvo.

„Antibiotike treba uzimati umereno, njihova zloupotreba je jeziva. Antibiotici ne deluju na viruse, a doktori kažu da njima možemo da sprečimo bakterijske komplikacije, ali to ne može. Zamislite kako bi to bilo lepo kad se razbolimo da popijemo antibiotik, ne dobijemo nijednu komplikaciju, pa onda ne bi bilo npr. zapaljenja pluća. Dešava se upravo suprotno – što se češće uzimaju antibiotici, imunitet je slabiji. Zašto? Antibiotici su sami po sebi toksični i ubijaju dobre bakterije koje žive u crevnoj flori i, kad ih poubijaju, mi nemamo odbranu”, kaže dr Nestorović.

Kada treba uzimati antibiotike?

Antibiotici se piju kod bakterijskih infekcija, koje uvek donose višu temperaturu od virusa. Najbolje je na osnovu analize krvi utvrditi radi li se o bakterijama.

„Npr. kada su bela krvna zrnca ispod 10.000, rizik da imate bakterijsku infekciju je nula, do 15.000 rizik je i dalje vrlo mali. Odličan pokazatelj je i CRP – kad je ispod 10, nema šanse da je bakterijska infekcija, zato se uvek trudite, kada imate bolesno dete, da uradite krvnu sliku”, savetuje doktor.

U nastavku odgledajte celu emisiju o korišćenju antibiotika, saznaćete od doktora Nestorovića šta je učinkovitije kod lečenja urinarnih infekcija – beli luk ili antibiotik, koliko je organizmu potrebno da se oporavi posle jedene ture antibiotika i do kojih bolesti njihova zloupotreba može dovesti.

Svakog ponedeljka od 20h čekaju vas novi saveti u „Zdravo sa prof. Nestorovićem”, večeras će biti reči o tome kada i kako skidati povišenu telesnu temperaturu.