Deca i kućni ljubimci

0
0

Ako razmišljate o tome da li da udovoljite dečjoj želji i nabavite im kućnog ljubimca, trebalo bi da znate da istraživanja pokazuju da prisustvo kućnog ljubimca pozitivno utiče na samopoštovanje i samopouzdanje kod dece.

Bez obzira na to da li dete odrasta uz krznenog, pernatog ili kućnog ljubimca u akvarijumu, to svakako donosi brojne koristi za mališane.

Kako ljubimci utiču na pravilan razvoj dece?

Kućni ljubimci pomažu deci u razvijanju saosećajnosti i komunikaciji sa ljudima, uče ih odgovornosti, disciplini i jačaju njihovo samopouzdanje.

Kućni ljubimac je strpljiv slušalac. Dok se dete igra sa ljubimcem, tepa mu, mazi ga, kritikuje, izdaje mu naredbe – na taj način razvija svoj govor.

Zahvaljujući kućnim ljubimcima, deca postaju odgovorna. Životinje imaju svoje potrebe, te deca dobijaju određene zadatke i obaveze, tako postaju odgovorna i uče da vode brigu o drugima od malih nogu. Učeći kako da se brinu za drugo biće, deca će naučiti da se bolje brinu i o sebi.

Deca koja su rasla uz neku životinju u većoj meri ispoljavaju znake saosećajnosti od svojih vršnjaka koji nisu imali kućnog ljubimca.

Deca sa autizmom i drugim poteškoćama u učenju u stanju su da ostvare bolju interakcju sa životinjama nego sa ljudima. Ovakva deca se često oslanjaju na neverbalnu komunikaciju, kao i životinje, te upoznavanje takvog deteta prvo sa psom ili mačkom umnogome može pospešiti stvaranje kasnije interakcije sa ljudima.

Kućni ljubimci mogu smanjiti usamljenost i stres, povećati društvenu interakciju, pospešiti fizičku aktivnost i pružiti bezuslovnu ljubav i pažnju. Ljubimci smiruju decu, a samo maženje sa njima pruža im osećaj sigurnosti.

Deca koja se često igraju sa ljubimcem mnogo su mirnija i stabilnija od svojih vršnjaka koji nemaju kućnog ljubimca, a isto tako pokazuju i bolji uspeh u školi što se tiče rešavanja problema i zadataka.

Dete sa ljubimcem je popularnije među vršnjacima

Kućni ljubimci kroz igru stimulišu dečju maštu i znatiželju.

Istraživanja su pokazala da se deca koja imaju kućnog ljubimca u većoj meri bave nekim sportom i uopšte su fizički mnogo aktivnija od svojih vršnjaka. A deca sa ljubimcima su i popularnija kod svojih vršnjaka.

Ukoliko je dete stidljivo i ima problem sa socijalizacijom ili previše vremena provodi pored računara, pas će ga motivisati da izlazi napolje i pomoći će mu da lakše pronađe društvo.

Takođe je potvrđeno da deca koja odrastaju uz kućnog ljubimca imaju manje šanse za razvoj alergije i astme i imaju jači imuni sistem jer su izložena životinjskim dlakama.

Zadatak roditelja je da nauče dete kako da se ophodi prema kućnom ljubimcu kako bi i dete i ljubimac bili bezbedni i zdravi. Detetu treba objasniti da je kućni ljubimac kao član porodice i da je veoma koristan za njih. On će ne samo bezuslovno voleti dete već će i mališan uživati da provodi vreme sa njim.