Dete nije slabić zato što ga vršnjaci maltretiraju

51

Stručnjaci tvrde da je to što smo evoluciono napredovali, između ostalog, uticalo da i nasilje evoluira, pa sada imamo nove, još strašnije oblike nasilja. Onaj ko priznaje da ga oseća na svojoj koži time ne doživljava poraz, već se izdiže iznad situacije. Kako je vršnjačko nasilje sve češća pojava, roditelji treba da se upoznaju sa svim oblicima i manifestacijama ove pojave.

Psihoterapeut Marija Milenković kaže da evolucioni napredak u svim segmentima donosi i novu dimenziju nasilja. „Kada pomislimo na nasilje, uglavnom mislimo na fizičko nasilje iako ono nije jedini, a ni najgori oblik nasilja. Sva tri vida nasilja – fizičko, psihičko i ono na internetu, zastupljena su podjednako, ali u poslednje vreme prednjači internet nasilje, najpre zbog dostupnosti ovakvog vida komunikacije, ali i zbog skrivanja identiteta, odnosno pravljenja virtuelne ličnosti na društvenim mrežama.”

Osim fizičkog nasilja, postoji i jedno savremeno – još gore i teže

Kako je deci danas poznato korišćenje fotošopa i drugih kompjuterskih programa za obradu fotografija, poslednjih godina u porastu su slučajevi da deca jedna drugima podmeću jezive fotomontaže, koje sadrže pornografske scene u kojima su najčešće devojčice vešto montirane u fotošopu.

A onda još takve foto-montaže objave na društvenim mrežama, gde se fotke ili klipovi šire brzinom svetlosti. To je poseban vid torture, za koji psihoterapeut Marija Milenković kaže da je još gore nasilje od onog fizičkog. Zbog svega toga jako je važno da roditelj veruje svom detetu kada mu se požali da doživljava nasilje od svojih vršnjaka i da ne može to da podnese.

Hrabrost „radio Mileve”?

A da bi se dete uopšte požalilo, potrebno je da ima veliko poverenje u roditelja, a ne da roditelja doživljava kao „radio Milevu”, koji će sutra da rastrubi svim komšijama, celoj školi, selu, gradu, medijima o tom intimnom razgovoru, jer će tako dete prikazati svetu kao slabića.

Nikako, ali nikako ne smete izgovoriti rečenicu: „Što si slabić, idi i bori se!” Takva rečenica samo će udaljiti dete od vas i usaditi mu nepoverenje za ceo život. Naprotiv, dete koje vam se poveri kroz šta prolazi izuzetno je hrabro što govori o tome i toga mora biti svesno. Nagradite ga tako što ćete mu pomoći da reši problem.

Ivana Živkov