Dobar kuhinjski raspored za uštedu energije i vremena

0
0

Kada pravite ili renovirate kuhinju, obično se pojave dileme kako pravilno rasporediti kuhinjske elemente. Naravno, raspored uvek zavisi od postojećih instalacija za struju i vodu. Dobro je da raspored pravite u odnosu na njih, i to tako da štedite energiju.

Univerzalno pravilo glasi – zone kuvanja, pranja i ostave treba da budu na što manjoj udaljenosti, praktično u obliku trougla, tako da se domaćica što manje kreće a da pritom uradi što više.

Ako je kuhinja linearna, a instalacije struje i vode vam dozvoljavaju pravilan raspored, onda redosled elemenata treba da posmatramo na sledeći način:

  1. Prvo se nešto izvadi iz frižidera;
  2. Zatim se opere;
  3. Isecka se i pripremi za kuvanje;
  4. Kuva se.

Znači: frižider – sudopera – radna površina – šporet. U kom god pravcu želite, ali tim redom.

Dakle, kakvog god da je kuhinja oblika, nikako ne bi trebalo da su vam frižider i šporet jedan do drugog bez radne površine i sudopere između. Svaki drugi raspored iziskivaće više šetnje i napora. Da i ne govorimo o tome da frižider slabije hladi dok užareni šporet stoji pored njega.

Ništa pranje, ništa seckanje? Iz frižidera direktno u šporet?

Zamislite da imate šporet, pored frižider, pa tek onda radni deo, a zatim sudoperu. Iz frižidera ćete izvaditi npr. povrće, šetati do druge strane prostorije da biste ga oprali, pa ćete se vratiti do radnog dela da biste ga iseckali, a onda otići skroz na drugu stranu da biste skuvali to.

Neke se domaćice kunu da su drugi rasporedi funkcionalni takođe, međutim, ovaj donosi najveću uštedu. U komentarima napišite koji je raspored u kuhinji za vas najbolji i zašto. Nakon dovoljnog broja predloga, konsultovaćemo stručnjaka da da konačan sud.

Očigledan a opet tajni element najbolje kuhinje

I najbolji raspored ima tajnu bez koje ne bi bio to što jeste – svakoj domaćici je u kuhinji neophodna stolica. Čak i kad vam je kuhinja odvojena od trpezarije, donesite sebi u kuhinju stoličicu, na kojoj se možete odmarati između mešanja ručka.

Ako imate i stočić, možete već čitaonicu otvoriti a da to niko i ne primeti. To može biti prvi, neprimetan korak u ugađanju sebi, makar u kuhinji. Dok svi misle kako je mami teško što tako dugo kuva, vi ćete utonuti u svoj mirisni svet cimeta i vanile zapravo odmarajući noge i živce.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime