Humor – začin za dobre porodične odnose

0
0

Smeh je veoma važan za porodični život. Jeste li se zapitali da li se ljudi danas uopšte iskreno smeju, da ih zaboli stomak, ali u običnim, svakodnevnim okolnostima, pogotovo s porodicom?

Šale povezuju i jačaju porodicu i na taj način lakše prebrodimo krize. Nije dovoljno samo da pričamo viceve tokom večere, trebalo bi da imamo duhovitiji stav o svakodnevnim problemima.

Duhovitost je osobina koja ne krasi baš svakog. Šta se dešava kada nemate smisla za humor ili kada vam to nije jača strana? U tekstu ispod pronađite savet kako da zakuvate priču i pokrenete pozorište u kući.

I ne brinite ako s početeka izgleda kao stendap tragikomedija.

Šala, šala, pa vešala

Smejte se sebi i ukućanima, ali ne na štetan način. Kada se smejete nečemu, to nekad može biti domino efekat. Dozvolite sebi da se smejete svemu što želite, ali zapamtite: šala, šala, pa vešala.

Pa tako kada vam tinejdžer traži džeparac rečima treba mi 2.000 za večeras, vi mu recite verujem, verujem.

Ukoliko vam dete na izjavu da ne znate gde je levo pokaže pravac, nemojte ga gađati papučom, već se nasmejte, od srca ili muke.

Nije sve tako crno, ima nešto i crveno

Situaciju u kojoj ste se ranije svađali prebacite na teren zabave, tako se oslobađate stresa i otvarate manevarski prostor za pregovore.

Mužu je lakše saopštiti da ste danas uštedeli tri crvene novčanice jer ste nove cipele kupili na sniženju.

Aktivno tražite šale svaki dan. Ovo možda zvuči kao puno posla, ali ne mora da bude. Toliko humora se nalazi svuda oko vas – samo budite voljni da ga potražite.

Uvek imajte na umu da je Srbija puna humora, nažalost crnog.

Ako možete da se naterate da budete svesni svih komičnih stvari i situacija sa kojima se susrećete na dnevnom nivou, uskoro ćete moći da se smejete bez ikakvog napora i bez medikamenata. 

Bocni i beži

Najveći broj stvari koje nam se dešavaju u toku dana su glupave i izazivaju najviše stresa. Malo sarkazma može da prodrma ljude i da ih uvede u dalju šalu. Pazite samo da ne postanete previše „otrovni”.

Spoznajte razliku između toga da budete smešni i da imate smisao za humor. Ako ste smešni, svi oko vas smejaće se vama, a naša ideja je da se smejete zajedno sa drugima.

Šta zasmejava vašu porodicu? „Sinđelići”, „Prijatelji”, Simpsonovi” ili neka novija produkcija? Pokušajte da gledate filmove ili serije sa različitim vrstama humora kako biste odredili šta vas zasmejava.

Smehom do penzije

Kada volite sebe, možete da se šalite na sopstveni račun. Osobe sa dobroćudnim humorom prihvataju sve svoje mane i čak se otvoreno smeju njima. Ako možete sebe da prihvatite sa svim manama i vrlinama, tim pre ste bliži da imate odličan smisao za humor.

Humor je koristan i za fizičko i za emotivno zdravlje. Ko bolje kapira šalu, mnogo lakše izlazi na kraj s fizičkim i emotivnim bolom, kao i sa stresom. Smejanje može da podstakne bolji rad organa i popravi vaš imunosistem. Opet, ne kaže se džabe da je smeh najbolji lek!

Zapravo, imati dobar smisao za humor povećava vaše šanse da doživite penziju. S obzirom na to kolike su, trebaće vam ozbiljna doza duhovitosti da pregurate treće doba.

Nemanja Kranjc

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime