Jedite testeninu bez kajanja

0
0

Pripremate se da leto provedete u svom omiljenom bikiniju? Naravno da je među vašim ciljevima da izgubite nekoliko kilograma. Da biste to postigli, morate zaboraviti na jednu od namirnica za koju okolina tvrdi da je vaš najveći neprijatelj – testenina. A da li je to istina?

Iako postoji mnogo mitova o testenini, trebalo bi da znate da je to izvanredan izvor energije. Deo je mediteranske ishrane, koja je jedna od najzdravijih na svetu. Ako želite da saznate još neke od razloga zbog kojih bi trebalo da jedete testeninu, nastavite da čitate!

Zdravlje na usta ulazi

Činjenica je da je potrebno samo 15 minuta da se pripremi pasta, koja je mnogim ljudima omiljeno jelo. Već vam kreće voda na usta pri pomisli na sočne bolonjeze. Obrok testenine može da zasiti i bude veoma hranljiv u isto vreme. Potpuno zadovoljava kriterijume kvalitetnog obroka. Testenina uključuje sastojke bogate vlaknima ili proteinima, a pritom je dobar izvor zdrave energije.

Mršavite uz testeninu

Uglavnom su reakcije na neželjene kilogame takve da se testenina izbegava u širokom luku. Ali izvesni režimi ishrane uključuju i njih. Rezultati su pokazali da je određeni broj ljudi izgubio kilograme iako se nisu odrekli testenine. Sigurno se pitate kako je to uopšte moguće. Testenina, za razliku od rafinisanih ugljenih hidrata, ima niži glikemijski indeks. Pastu možete pripremati sa organskim namirnicama, bez dodatka ulja, vode i začina. Ako ste na dijeti, testeninu možete kombinovati sa povrćem, ribom ili piletinom. Deluje ukusno, zar ne?

Sportski duh

Poznato je da se testenina redovno nalazi na jelovniku mnogih sportista. Zdrava ishrana treba da ima uravnoteženo prisustvo svih hranjivih materija: proteine, ugljene hidrate, masti, vitamine i minerale. Naše telo koristi ugljene hidrate za dobijanje glukoze, koja je neophodna za funkcionisanje tela i pruža nam potrebnu energiju. Kao deo mediteranske hrane, doprinosi poboljšanju zdravlja i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Milena Jeremić