Jednostavan trik za instant samopouzdanje

0
0

Prevarite „to do” listu i ispišite sve sitnice koje znate da ćete svakako uraditi sutra. Kada štriklirate kao urađeno čak i te sitne obaveze, osećaćete se bar za nijansu zadovoljniji, a to će vam olakšati rad na onim zaista važnim obavezama. 

Svakodnevno u glavi imate gomilu obaveza i jutro vam kreće jurnjavom. Kafu ispijate s nogu, doručkujete usput, sedate za kompjuter u kancelariji, sve vreme razmišljajući: „Nisam uradila to, to i to kod kuće.” Time se ubijate u pojam, dekoncentrisani ste i nemate motivaciju za rad.

Onda dođete kući loše volje zbog poslovnih propusta, pa razmišljate o tome šta niste uradili na svom radnom mestu. Onda nastavljate „drugu smenu” već nezadovoljni – kuvanje, peglanje, spremanje kuće i sutra sve iz početka. 

Štriklirajte stavku po stavku

Možda ste nekad pročitali da life coachevi savetuju da uveče napravite listu sutrašnjih obaveza po prioritetima. Kažu da kada ispunite te obaveze i štriklirate ih kao završene, osećate ogromno zadovoljstvo i olakšanje. 

Ipak, desi se da tek uveče shvatite da na listi zapravo niste imali gomilu obaveznih sitnica, a koje ste radili onako usput, i koje su vam pri tome progutale veći deo vremena. 

Na primer, na listi se ne piše odvojeno: izabrati odeću, ispeglati je, napraviti doručak, našminkati se, očetkati cipele, već samo – spremiti se za posao.

Pokušajte da večeras ovu jednu stavku „spremiti se za posao” zamenite stavkama: 

  • doručak;
  • kafa;
  • prostiranje opranog veša;
  • peglanje odeće;
  • šminkanje;
  • šetnja kućnog ljubimca;
  • hranjenje kućnog ljubimca.

Na ovaj način ćete ne samo prevariti „to do” listu već ćete i svojoj podsvesti poslati poruku da ste od ranog jutra vredni i uspešni. Ne zaboravite da štriklirate stavku po stavku, kako šta uradite. 

Videćete da vam u stvari „veliki poslovi” ne predstavljaju problem kada se rasteretite ovih sitnih. Isto pravilo primenite za poslovne obaveze. Neka na listi ne bude „zvati klijente” u jednoj stavci, nego taksativno navedite koga ćete zvati, a onda jedno po jedno precrtajte kad završite. Na kraju poslovnog dana shvatićete koliko ste mnogo stvari obavili i koliko ste uspešni. 

Kad s takvim zadovoljstvom dođete kući, ni „druga smena” vam neće teško pasti, jer znate šta ste sve sposobni da uradite u samo jednom danu. 

Ako vam ovaj trik upali jedan dan, upaliće svaki put, a onda će vam preći u naviku. Pod uslovom da listu ne usitnite baš na: našminkati trepavice, gornje i donje, obraze, usta… Svako preterivanje vodi u krajnost, pa tako i ovo. Na kraju, ne treba da bude prevaren vaš mozak, već samo „to do” lista.