Jogom se izmestite iz problema i zaronite u sebe

0
0

Na početku pandemije koronavirusa jogini i jogine širom sveta jedni drugima su slali poruke kao što je „If you can’t go outside, go inside”, odnosno „Ako ne možete napolje, idite unutra”. Iako ovo zvuči i jeste vrlo logično, tek kada pokušate da odredite šta znači „unutar sebe”, počnete da se pitate ko sam to ja, šta sam to ja, kuda idem, odakle dolazim, gde je to unutra, ko je to unutra. 

Pronaći ćete vrlo različite odgovore na sva ova pitanja, videćete da mnoge škole filozofije pokušavaju da odgonetnu upravo ova pitanja, a neretko ćete pročitati da je joga jedan od odličnih puteva koji potpomažu traganje za odgovorima na ova i druga pitanja. U najširem smislu, joga se definiše kao put samorazvoja, put samorealizacije.

Asane, meditacija, joga filozofija – doživljaj joge je uvek ličan

Kada čuje reč joga, većina ljudi pomisli na fakire savijene u perece, Budu koji meditira ili grupu korpulentnih gospođa u crnim trikoima koje pokušavaju da dube na glavi. Joga može biti sve to, ali i ništa od navedenog, i sve zavisi od vašeg unutrašnjeg doživljaja.

Iako ima svoje spoljne manifestacije, dakle, ono što svi vide i shvataju kao jogu, ona je, u stvari, put samorazvoja. Ciljem joge danas se smatra potpuna sloboda, oslobađanje od svih stega i zapreka koje nas sprečavaju u ostvarenju tog cilja. Na putu ka ovom cilju postoje pravila koja će nam u tome pomoći. 

Telesni položaji koji se praktikuju u jogi nazivaju se asane i, osim što vajaju telo, one imaju mnogo značajniju funkciju – da pripreme jogina za dugo sedenje u meditativnom položaju koje mu, zahvaljujući njima, postaje udobno i lako. 

Kada ste zatvoreni, pravi je trenutak za meditaciju

Zbog stresnih situacija izazvanih zatvaranjem u kuće i fizičkom izolacijom od ljudi, kontakt sa samim sobom postao je još značajniji i zato je sada pravo vreme da se posvetite sebi i pomoću ove drevne veštine. Jedan od najprirodnijih načina da se odagna stres jeste meditacija – veoma važan segment joge. A svoj doživljaj joge i njenih blagodeti, kao i preporuke kako da pomoću ove drevne discipline odagnate stres, sa gledaocima linkTV-a podelila je i naša poznata jogina Baya u emisiji „Izuvanje sa Irenom”.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime