Kako da pomognete detetu da bolje uči?

0
0

Ako mislite da ste natezanje oko učenja sa klincima i studentarijom već izučili, postoje saveti koji će vam pomoći da decu pospešite da još kvalitetnije uče.

Verovatno ste istupili zube pričajući koliko je važno učiti, međutim, da li ste probali da okrenete priču i kažete im da će se bolje osećati kada znaju nešto i da znanje koje steknu ne služi samo da ga ponavljaju kao papagaji?

Podstičite svoju decu na učenje, jer i ono pozitivno utiče na samopoštovanje.

Ukoliko nađete pravi pristup, pokazaćete da učenje uopšte ne mora da bude naporno. Ono je sastavni deo života i veoma pozitivno utiče na naš duh.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome.

Pomozite im da nađu prostor za učenje

Biti fokusiran na učenje kod kuće jeste nešto što je lakše reći nego uraditi. Svuda okolo je nešto što može da odvuče pažnju: uključen televizor, mobilni telefon, članovi porodice. 

Bilo da uči u sobi ili u delu zajedničkog prostora, ostavite detetu mogućnost da pripremi i sredi taj svoj deo kako bi bio odgovarajući za učenje.

Takođe, možete zajedno sa detetom pronaći prostor za učenje koji ih opušta. Uputite ih u biblioteku, kafić u kome nema gužve, park ili vaše dvorište.

Eliminišite telefon, internet i ostale stvari koje oduzimaju pažnju

Pozivi, notifikacije, poruke – svi ti zvukovi mogu vrlo lako da poremete pažnju. Podsetite decu da isključe telefon ili da barem isključe zvuk.

Ukoliko im internet nije potreban za učenje, nonšalantno izvucite kabl od rutera iz struje, i recite im da su najavili da danas neće biti konekcije zbog radova na mreži ili bilo šta tome slično. Malo laganja nikog nije ubilo. 

Spremite im klopu pre učenja

Mozak ne može da bude produktivan ukoliko ste gladni. Budite sigurni da su se dobro najeli pre nego što krenu sa učenjem.

Glad nepovoljno utiče na koncentraciju, izaziva krčanje u stomaku, glavobolju i druge nelagodnosti.

Ubacite im neki slatkiš ili voćku, šećer je legalni „doping” za mozak.

Budite organizovani i uvek radite po rasporedu

Navike se najbolje ustaljuju ukoliko ih ponavljate svakog dana u određeno vreme, stoga motivišite svoje školarce da u isto vreme završavaju sve obaveze.

Neka to bude, na primer, posle večere, pa tempirajte večeru u isto vreme svakog dana. Na taj način će učenje postati rutina, a ne mukotrpna obaveza.

Pokažite im kako da prave beleške

Samo čitanje ili podvlačenje teksta nije dovoljno da se gradivo usvoji na efikasan način. Zato su beleške korisne. Naučite ih da hvataju beleške. Tako ponavljaju proces i istovremeno uče ono što su pročitali.

Ukoliko prave beleške, rezultat će biti bolji nego da samo ponavljaju pročitano.

Napravite kartice sa pitanjima

Ova metoda pomaže da se bolje usvoje ključne reči i relevantna mesta u knjizi. Na taj način se lakše mogu podsetiti gradiva, a možete ih koristiti i kao pitanja u vidu kviza. Običan notes i olovka dovoljni su za ovaj posao.

Podelite posao

Bolje je podeliti gradivo na manje segmente i na taj način usvojiti celinu. Srednjoškolcima to može biti veliki problem, stoga uskočite sa savetom i primerom.

Ako ne mogu da iznesu sve odjednom, mogu se prebrzo umoriti, a tako i izgubiti dosta vremena.

Ponavljajte često

Ponavljanje je majka mudrosti, a vi budite majka koja sa njima ponavalja. Pitajte šta su učili, neka vam svojim rečima ispričaju. Ako ne mogu da se sete, recite im da prelistaju beleške.

Napravite kviz

Testiranje može da pokaže koliko su napredovali od poslednjeg puta. Na taj način možete uočiti slabe tačke i popuniti praznine koje su preostale. Kartice koje ste već napravili sada stupaju na scenu.

Neka bude zabavno, i uvek motivište decu nekom nagradom. Simbolično, više kao šalu, ali da osete pobedu.

Otkrijte kako najbolje uče

Proverite u praksi neke od ovih saveta. Na taj način ćete prepoznati koja im metoda učenja više odgovara, a one koje manje pogoduju mogu se eliminisati. Nemojte terati dete na nešto što mu ne odgovara. Ukoliko nijedna od ovih metoda ne pomaže, možete se uvek zajedno sa detetom posavetovati sa stručnim licem ili sa nekim od nastavnika ili profesora.

Nemanja Kranjc

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime