Kako deca mogu spasiti zemlju?

0
0

U eri tehnologije deci nije nimalo lako da se povežu sa prirodom i steknu svest o tome da treba brinuti i pravilno se odnositi prema okolini u kojoj žive. Znamo da deca uče na primerima koje im mi stariji dajemo, zato im svojom brigom o životnoj sredini, stavovima i ponašanjem moramo pomoći da na pravilan način reaguju na svet oko sebe.

Učenjem o prirodi i aktivnim radom koji je prikladan njihovom uzrastu deca će steći naviku da čitavog života imaju pravilan odnos prema okolini u kojoj žive, da paze na prirodu i shvate važnost održanja prirodne ravnoteže, koja je nužna za normalan život pojedinca i čitavog čovečanstva. Ako deca od malih nogu nauče da poštuju i brinu o svetu u kom žive, ona će doprineti tome da se taj svet sačuva i za buduće generacije.

Zašto je neophodno povezati decu sa prirodom?

Jedan od najboljih načina da deca uče o životnoj sredini jeste da je lično dožive i iskuse. Danas sve manje dece ima priliku da se igra nesputano po nesređenom terenu. Da bi se dete zdravo razvijalo, trebalo bi da ima priliku da istražuje. Priroda na decu deluje tako što im pomaže da usmere pažnju, misle jasnije, da se odmore i oporave.

Postoji mnogo načina na koje možemo deci razviti ljubav prema prirodi. Ukoliko imamo dvorište, možemo sa decom zasaditi drvo, napraviti kućicu za ptice, na balkonu zasaditi cveće, začinsko bilje. Možemo podstaći dete da samo istražuje o omiljenim biljkama i životinjama, uputiti ga na mnoštvo knjiga, slikovnica na ovu temu. Povedite dete na pecanje, planinarenje, jahanje, napravite zajedno herbarijum, učite o lekovitim svojstvima biljaka. Inicirajte akciju sakupljanja otpadaka, reciklirajte. Sve ovo će pomoći detetu da sagleda svet iz drugačije perspektive.

“EKO-škola” – Učenici za zdravije okruženje!

Kako bismo doprineli stvaranju svetlije i bolje budućnosti naše planete, trebalo bi decu što više edukovati i u školama i pružiti im neophodna znanja o potrebi zaštite životne sredine.

Savremena gimnazija je deo velikog međunarodnog projekta „Eko-škola”, čiji je cilj da kroz obrazovanje uključi i ohrabri svoje učenike da aktivno učestvuju u očuvanju i unapređenju kvaliteta životne sredine.

Oblasti kojima se bave eko-škole uključuju podizanje svesti o klimatskim promenama, očuvanju flore i faune, efikasnom očuvanju energije, uticaju otpada i značaju reciklaže, važnosti očuvanja vodenih resursa, kao i globalnim posledicama ličnih postupaka.

Čuvajmo prirodu. Naučimo decu i podsetimo sebe da uživamo u onome što nam je dato.

Mini EKO Zona – Porodica koja raste u prirodi

Petočlana porodica Jančić, osnivači sajta Mini EKO zona, zajedničkim snagama se trude da inspirišu odrasle na akciju i nauče gradsku decu da osećaju prirodu, da je vole i čuvaju. Ovi ljubitelji prirode koji uvek putuju zajedno gosti su najnovijeg „Izuvanja”.