Kako do boljih porodičnih odnosa?

0

Porodični odnosi veoma su važni za razvoj svakog čoveka i njegovo blagostanje. U krugu porodice često dolazi do nesuglasica, koje unose nemir svim ukućanima i čine da se udaljite jedni od drugih. U ovom tekstu saznajte šta možete da uradite kako biste poboljšali porodične odnose i osigurali mir u kući.

Porodica je bila i ostaće najvažniji i najveći oslonac svakom čoveku. Srećnu porodicu pre svega karakterišu dobri odnosi između svih članova porodice i međusobno poštovanje. Pored svih razlika i problema sa kojima se susrećete, ovi jednostavni ali efikasni saveti pomoći će vam da obezbedite harmoniju u kući i da imate čvrst odnos sa svim članovima porodice.

Prihvatite razlike

Članove porodice ne možete da birate, to su ljudi sa kojima morate da naučite da živite. Oni ne moraju da budu isti kao vi i potpuno je legitimno da nemaju iste stavove. Nravno, ljude koji različito razmišljaju od vas možete voleti, ali ono što je najbitnije ,uprkos tim razlikama, jeste da morate poštovati njihove izbore. Ako ih prihvatite takve kakvi jesu, vaši odnosi će se znatno poboljšati.

Poštujte ih

Ono što karakteriše srećne porodice jesu odnosi puni poštovanja među svim članovima i kvalitetno zajedničko provedeno vreme. Obično je porodica ta koja prva čuje sve što vam se dešava u životu i biva vam oslonac u bilo kojoj situaciji. Ako poštujete članove porodice, i oni će poštovati vas, što je ključ srećnog odnosa.

Ritual nedeljnog ručka

Praznici i slave ne moraju biti jedini dani kada svi ukućani treba da se okupe. Porodična druženja su, po mišljenju psihologa, od velikog značaja za jačanje vaših odnosa. Zato vam predlažemo da poštujete stari ritual nedeljnog ručka kao povod za druženje sa najmilijima. Osim toga, rođendani i druga porodična slavlja koja proslavljate u krugu porodice ističu njenu važnost i doprinose stvaranju dobrih odnosa.

Budite osoba koja zna da sasluša

Svakog dana pronađite trenutak slobodnog vremena kako biste razgovarali sa svojim najbližima. Nekoliko minuta dnevno može biti od velike važnosti za uspostavljanje dobre komunikacije. Dok razgovarate, posvetite im svu svoju pažnju, interesujte se kako su proveli dan i da li postoji nešto što bi voleli da podele sa vama.

Ako je neko od vaših ukućana tužan ili uznemiren, dopustite mu da iskaže svoja osećanja. Nemojte pokušavati da minimizirate ta osećanja tako što ćete reći da je glupo što se oseća tako ili da bi trebalo da se oseća drugačije. Jasno je da brinete i da želite da se osećaju bolje, ali razumevanjem i dopuštanjem da pokažu svoja osećanja pomažete im da se osećaju voljenim i vrednim, zato ih nemojte sputavati.

Rešite sukobe

Sukobi u porodici jedan su od glavnih faktora koji dovode do nezadovoljstva svih njenih članova. Veće su šanse da porodice u kojima su svađe česte budu nesrećne u odnosu na porodice u kojima vlada mir i harmonija.

Iako su neprijatnosti sa ukućanima česta pojava, uvek nastojte da rešite sve nesuglasice. Savetujemo vam da probleme rešavate smireno, kroz razgovor i direktno, bez uplitanja još nekog od preostalih članova porodice.

Milena Jeremić