Kako izvući dete iz lošeg društva?

0
0

Ono što vi smatrate lošim društvom tinejdžer često ne razume, pa je dobro da, kada mu društvo nazivate lošim, razmislite zašto to kažete.

Da li ih smatrate gomilom lezilebovića, loših đaka, neperspektivnih mladih lenjivaca, razmaženih ljudi ili vam smetaju njihove odabiri kojima popunjavaju svoju dokolicu, sklonost ka seksu, cigarama, alkoholu, kocki, video-igricama ili drugim porocima za koje se plašite da će i vašem tinejdžeru postati zanimljivi, makar da proba, i tog se dana najviše plašite?

Objasnite svoja očekivanja

Važno je da prvo sami sa sobom razlučite šta je to za vas „loše društvo” i da se potrudite da i svom detetu objasnite sopstvena viđenja i stavove po pitanju svakog tog, po vašem mišljenju, problematičnog ponašanja.

Psiholog Sloboda Katanić kaže da su roditelji nekad skloni preterivanju kada su dečji prijatelji u pitanju: „Često društvo vaše dece nije tako loše kao što vama deluje.” Zato ukazuje na način kako se i sami možete u to uveriti.

Dobar domaćin ima bolji uvid u dečju ekipu

„U svakom slučaju nemojte odbijati da dolaze kod vas iako vam se ne sviđaju. Zašto vaša kuća ne bi bila mesto gde se okupljaju? Na taj način možete imati više uvida u to šta rade i možete ih bolje upoznati”, mudro savetuje.

„Ukoliko vaše dete ispunjava svoje obaveze po pitanju škole, kućnih poslova, dolaska na vreme kući, možete mu dati i određenu slobodu po pitanju izbora prijatelja, izlazaka i ostalog, naravno u skladu sa njegovim/njenim godinama. U suprotnom, potrebno je da postavite ograničenja po pitanju izlazaka, vremena koje provodi napolju i izvršenja svojih obaveza”, kategorična je Sloboda Katanić.

Oslonac i podrška su najvažniji

Ona ističe da je važno utvrditi pravila: „Budite vrlo jasni po pitanju svojih stavova i ograničenja koja se tiču konzumiranja droge i alkohola. Rečenice kao što je: „Svi eksperimentišu” nisu ono što detetu treba da govorite! Uvek jasno izrazite svoj stav tokom odrastanja kao što je: „Droga ne!”, „Alkohol ne!”

Sloboda primećuje da je konzumiranje alkohola socijalno prihvatljivo u određenim godinama i određenim situacijama, te savetuje da roditelji treba da edukuju decu po ovom pitanju i ukažu na to kada im je dozvoljeno da konzumiraju alkohol. Važno je objasniti im da je poželjno da vode računa o količini koju konzumiraju, ali je važno ukazati im i na posledice nekontrolisane konzumacije alkohola.

Kao i u slučaju problematičnih emotivnih veza, budite podrška, izrazite svoju zabrinutost i dajte detetu opcije kao što je odlazak kod psihologa, u savetovališe ili zvanje call centra za pomoć.

Ivana Živkov

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime