Kako se zdravo hraniti na poslu?

33

Mnoge firme danas imaju kuhinje za zaposlene, koje, uz kuvalo za kafu, imaju obavezan frižider i mikrotalasnu. Iako mikrotalasna nije baš najzdravija opcija, u poređenju sa brzom hranom „preko puta”, poznati su vam svi sastojci, poreklo i rok trajanja. Ova opcija ručka je najbliža onoj domaćoj i dosta skraćuje muke oko izbora kifli ili pereca, picе ili pomfritа, grisina ili krekera i raznih drugih ideja za obrok ko na dečjim rođendanima.

Naime, sasvim je u redu da za ručak ponesete ono što ste sinoć imali za večeru ili što ste skuvali sa namerom da ručate na poslu i da to ugrejete u mikrotalasnoj. Tada u obzir dolazi bukvalno sve što vam padne na pamet, pa čak i čorba, osim možda one koja sadrži spanać, pečurke i krompir, jer njih nikako ne treba podgrevati.

Ko sutra donosi ajvar, a ko mesi hleb?

Kada se prvi put susrećete sa ovakvim načinom ishrane na poslu, ume da bude čudno, pa i da vam je bez veze da ponesete kuvani pasulj ili musaku. Ali opustite se, pa svi to jedemo. Tek ćete osetiti čari deljenja ručka sa kolegama i razmene kao što je „danas ja nosim salatu, ti glavno jelo, a sutra ćemo obrnuto”.

Ukoliko pak nemate opciju podgrevanja ručka, možete i dalje nositi spreman ručak na posao, i to najsvežiji moguć, napravljen istog jutra. Naime, ručak je moguće skuvati brže nego što je potrebno da se spremite za posao.

Restorani vam nikad neće ovo priznati

Zapravo, kada iz kancelarije naručujete skupe a „obične” paste koje vam na adresu kao „domaće” isporučuju restorani, razmislite koliko vam vremena i novca treba da je sami pripremite. Realno, treba vam onoliko vremena koliko da se skuva testenina, i to ona koju sami izaberete – sa jajima, posnu, od raznih vrsta brašna, različite veličine i oblika, pa čak i skuvane mekano koliko volite. Za takav obrok potrebno vam je pet, sedam ili najduže 15 minuta.

Dok na jednoj ringli kuvate testeninu, na drugoj začas možete napraviti preliv za karbonara sos, sos sa tunjevinom, svežim povrćem i slično. Nazvali ovo jelo hladnom obrok salatom ili pastom, sigurno ćete uživati. Ako vam slučajno nešto preostane, možete uveče to malo modifikovati, zapeći u rerni i poneti sutra kao novi sveži obrok. Tako ćete naučiti da razmišljate šta možete spremiti unapred.

Ovaj novi odnos prema ručku na poslu će smanjiti i impulsivno naručivanje i kupovanje hrane onda kad više ne možete da izdržite glad i kad vam je već svejedno šta ćete strpati u sebe, samo da se ne biste onesvestili.

Planirani obroci blagotvorni i po novčanik

Za postepeno menjanje navika i učenje planiranja obroka nije loše bar nakratko primenjivati neku proverenu dijetu ili režim ishrane, zato što ćete onda tačno znati šta se kog dana preporučuje, te ćete tako i uskladiti svoj jelovnik. Nekada će to biti komplikovanije kuvanje, a nekada je dovoljno da ponesete nešto sira, parče hleba, salatu i čašu jogurta, i opet ste stali na tas zvan „zdravi obrok”.

Ako živite sami, ovakvo planiranje će vas navesti da kupujete tačno ono što vam je potrebno za nedelju dana, bez potrebe da kupujete previše hrane, pa da je bacate. Ako se i sa ostalim ukućanima uskladite tako da takođe unapred planiraju svoje obroke, to će se sigurno pozitivno odraziti i na vaš budžet.

Koji je vaš zdrav predlog ručka koji može da se ponese od kuće? U ovoj rubrici očekujte pregršt ideja na ovu temu.

Ivana Živkov