Konačno četvrti postupak vantelesne oplodnje o trošku grada Beograda

0
0

Parovi koji žele da se prijave za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku grada Beograda mogu to da urade do 7. oktobra, a pravo na to će imati žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i koje iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Nakon što je na sednici Skupštine grada Beograda 25. jula ove godine doneta odluka o finansiranju, raspisan je javni poziv za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda. Grad je u ovu svrhu iz budžeta za 2019. godinu izdvojio 30 miliona dinara. 

Pravo na prijavu na konkurs imaju parovi sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, pod uslovom da žena nije navršila 45 godina starosti starosti, da nije rađala i iza sebe ima tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje.

Parovi sa teritorije Beograda koji žele da konkurišu za vantelesnu oplodnju o trošku grada moraju da prikupe dokumentaciju i pošalju je (ili odnesu) u Gradski sekretarijat za zdravstvo, Ulica Kraljice Marije I. Krajnji rok za podnošenje prijave je 7. oktobar.

„Iako na prvi pogled spisak potrebne dokumentacije za konkurs izgleda obimno, a rok za podnošenje prijave se čini prekratkim, nadamo se da će svi parovi kojima su neophodni dodatni pokušaji potpomognute oplodnje imati vremena da se pripreme i na vreme jave na konkurs” – istaknuto je u Udruženju „Šansa za roditeljstvo”.

Neophodna dokumentacija

Od potrebne dokumentacije potrebno je priložiti dokaz o tri neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, potpisanu izjavu žene da nije rađala, izvod iz matične knjige rođenih za ženu, izvod iz matične knjige venčanih ili overenu izjavu o vanbračnoj zajednici, potvrdu o prebivalištu za oba supružnika / vanbračna partnera, uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oba partnera, foto-kopiju ili očitanu čipovanu ličnu kartu, kao i dokaz o visini mesečnih prihoda.

Propisani kriterijumi na osnovu kojih komisija vrši rangiranje odnose se na bodovanje godina starosti žene, kao i na zajednički prosek prihoda bračnog / vanbračnog para u poslednja tri meseca.

„Finansiranje dodatnih pokušaja vantelesne oplodnje od velike je važnosti za parove koji biju bitku sa neplodnošću i koji su iscrpli svoje finansijske mogućnosti i pokušaje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Iako već dosta gradova pomaže parove sa svoje teritorije, Udruženje već duže vreme apeluje na lokalne samouprave da se, koje do sada nisu, priključe u ovaj način finansiranja i pomognu svima koji do sada nisu mogli da ostvare svoju šansu za roditeljstvo. Grad Beograd, kao najveća gradska uprava i glavni grad naše zemlje, neka bude samo podstrek i primer na koji način ostali gradovi mogu da podrže svoje građane“, zaključili su u Udruženju „Šansa za roditeljstvo”.

Prvi put mama u šestoj deceniji

Da nikada nije kasno za potomstvo – dokazali su nam i gosti naše emisije „Izuvanje sa Irenom”, Slavica i Miroslav, koji su postali roditelji u šestoj deceniji. Slavica je pre trideset godina vantelesnom oplodnjom dva puta pokušavala da zatrudni, ali neuspešno, a onda je došla treća sreća – u 59. godini rodila je ćerku Nađu. Pogledajte njihovu životnu priču.