Krvopije iz trave

0
0

Sezona krvopija je počela – osim mazalica i sprejava koje ste spremili, naoružajte se i korsnima informacijama o krpeljima.

Najbliži rođaci su im pauci, jer potiču iz porodice arahnida. Familijarno imaju 8 nogu, ali im zato manjkaju pojedini delova tela.

Međutim, to ih ne sprečava da se uvuku pod kožu. Opremljeni su specijalnim kukicama na nogama, a čak im i zubi imaju oblik udice kako ne bi otpali i prekinuli njihov krvavi pir.

Kad zgrabe, ne puštaju

Zasede prave kao hajduci, vrebaju na dobro utabanim stazama, na ulazima u jazbine, jame, pozicioniraju se na vrhu vlasi trave i čekaju da neko naiđe. Često su im prednje noge raširene kao da vam govore – zagrli me!

Krpelji imaju mala i pljosnata tela – često manja od semenke susama. Oni su uvek vešto skriveni, izdržljivi su i, kada se jednom prikače za domaćina, ne puštaju ga.

Dok sisaju krv, pljuvačka im se ponaša kao antikoagulant. Za drugu hranu ne znaju i zakačiće se za bilo koju životinju ili čoveka.

Krpelji ne biraju

Pojedini krpelji mogu da osete toplotu tela domaćina ili njegov dah, miris i vlagu tela, pa čak i vibracije na osnovu kojih mogu da prepoznaju svoju žrtvu.

Ovi ektoparaziti su toliko gadni da će se uvući i zakačiti za bilo koji deo kože, a postoje slučajevi kada su napadali i genitalije.

Ono što krpelje čini zaista užasnim jeste njihova tendencija da šire bolesti. Ako domaćin ima neku bolest koja se prenosi krvnim putem – krpelj će je pokupiti i putem pljuvačke preneti na sledećeg domaćina.

Krpelji prenose mnoge bolesti

Lista prilično opasnih bolesti koje krpelji mogu da prenesu jeste duga i uključuje: lajmsku bolest, tularemiju, meningoencefalitis i pegavu groznicu.

Uobičajeni simptomi ovih bolesti jesu groznica, glavobolja, osip, otečeni limfni čvorovi i premor.

Ukoliko se ne leče na vreme, ove bolesti mogu da uzrokuju oštećenje srca ili nervnog sistema, pa čak mogu dovesti i do privremene paralize.

Nemanja Kranjc

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime