LINKfood: Koji je kupus najbolji za kiseljenje?

0
0

Glavicama kupusa je potrebno do 40 dana da se ukisele, pa tako domaćice i domaćini još uvek imaju šansu da za Novu godinu naprave sarme od domaćeg kupusa.

Futoški ili običan kupus? Dilema s kojom se svi susreću kada biraju glavice koje će prezimiti u buretu.

Međutim, sorta nije presudna, već veličina i tvrdoća glavica. Kupus za kiseljenje ne treba biti prevelik i previše tvrd. U suprotnom mu je potrebno više vremena da se ukiseli.

Priprema kupusa za kiseljenje

Najjednostavniji recept kaže da je za 100 kg kupusa potrebno 3 kg soli. Potrebno je skinuti prve listove sa glavica i glavice dobro oprati. Zatim se koren izdubi i na to mesto se sipa so.

Dobra praksa pokazuje da se ne treba mnogo obazirati na tačnu količinu soli, već da se udubljenja popune valjano, tako da se so blago preliva iz njih.

Kupus se u bure ređa naopačke, tako da koren bude okrenut nagore, kako se so ne bi prosula. Tako u buretu stoji jedan dan. Nakon toga se naliva hladnom vodom, tako da prekrije sve glavice. Preko toga se stavi daska ili plastična mrežica i pritisne se teškim kamenom.

Bure i kamen za kupus

Drvene kace odavno nisu praktične, ali ni obični plastični burići. Pokušajte da kod plastičara pronađete bure koje ima slavinicu pri dnu. Olakšaće vam pretakanje. Otvor na buretu treba da bude što širi kako bi ređanje i kasnije vađenje kupusa bilo lakše.

Iako nema magične moći poput kamena mudrosti, kamen za kupus je možda najvažniji za uspešno kiseljenje kupusa.

U mnogim porodicama tradicionalno se prenosi s kolena na koleno, pa ako ga nemate, možda ne bi bilo loše da pokrenete tradiciju.

Kad kupus stiže na trpezu?

Mesec dana je optimalni rok da se glavice propisno ukisele. Pretakanjem taj proces držite pod kontrolom, a so se ravnomerno raspoređuje. Ukoliko želite da ubrzate stvar, bure obložite ćebetom ili ga ostavite na toplijem mestu.

Roze kao špricer ili žut kao dukat

Boja kupusa je jednako važna kao i ukus. Bledoroze se postiže ukoliko dodate jednu glavicu crvenog kupusa ili na strateškim mestima dodate komadiće cvekle.

Ukoliko u pripremanju kiselog kupusa niste baš vešti, pogledajte i šta su naše novinarke Sonja i Maša otkrile na pijaci.

 

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime