Može li vas knjiga spasiti cigareta?

0
0

Čest savet koji pušači čuju jeste da postoji jedna knjiga koja će im pomoći da ostave cigarete. Ako vas zanima kako funkcioniše metoda koju promoviše knjiga Alana Kara, skrolujte nadole.

Uspešnost ove metode leži u tome što svaki pušač želi da ostavi cigarete, kao i u tome što je svaki zavisnik morao da se natera da nauči da puši, stoga može to i da ostavi. Poenta je u donošenju odluke i otklanjanju svih zabluda da je odvikavanje od pušenja poput skidanja s heriona.

Milenko Petronijević je filantrop, harizmatičan, duhovit i elokventan poslovni čovek. Inače je bivši pušač. Diplomirani je mašinski inženjer i rukovodilac Nastavnog centra „Informatika”. Sticajem životnih okolnosti, preko prijatelja, došao je do knjige Alana Kara za odvikavanje od pušenja.

– Godine 2006. prijatelji iz Londona doneli su mi knjigu Alana Kara „Lak način da ostavite pušenje”. Ja sam knjigu pročitao za nekih 6 sati na Kalemegdanu i ostavio cigarete. Nakon toga, oni su mi rekli da žele da u Beogradu otvore centar za odvikavanje od pušenja po metodi Alana Kara i da ću ja biti jedan od predavača – kazao je terapeut beogradskog centra.

Petronijević kaže da je bio oduševljen knjigom, kao i uspešnim ostavljanjem cigareta nakon čitanja, pa je želeo da pomogne drugima. Ona ga je inspirisala da prođe sve adekvatne obuke kako bi postao terapeut za borbu protiv zavisnosti od nikotina.

Po dolasku u centar pušači popunjavaju karton o svojim navikama, a nakon toga počinje terapija koja traje 6 sati. Na svakih 45 minuta je jedna pauza za pušenje.

Prva i poslednja cigareta

Petronijević naglašava da to ljudima deluje čudno, jer su došli u centar za odvikavanje od pušenja, a neko ih zapravo motiviše da to rade. Nakon toga, on im kao terapeut priča o centru i radu Alana Kara širom sveta i počinje da im govori o tome kako je počeo da puši.

– Uvek počinjem terapije s pričom o prvoj cigareti koju svi pamte po odvratnom ukusu, gušenju, vrtoglavici…

– Posle nekog vremena naučio sam da pušim, a onda sam mislio kako je teško da prestanem. Čak i kada sam bio bolestan i kada su cigarete imale odvratan ukus, nisam ih ostavio. Probao sam i sa žvakama, ali sam se i na njih navukao – ističe Petronijević.

Svaki terpeut, u bilo kom od centara „Alan Kar”, mora biti bivši pušač. Cela metoda je zapravo priča bivšeg pušača, s kojom mogu da se identifikuju ljudi koji ostavljaju cigarete. Nepušači ne osećaju empatiju prema pušačima, a to je važan deo terapije.

Pušači širom sveta su isti

Ukoliko terapija ne bude uspešna, dolazi se na još dve koje traju oko 2 sata, a ako i to ne uspe, vraćaju novac. Petronijević kaže da je garancija povraćaja novca 3 meseca od inicijalne terapije.

Petronijević zaključuje da je psihologija pušača ista u celom svetu i da je, između ostalog, zbog toga knjiga i metoda Alana Kara uspešna.

Kakva su vaša iskustva sa ostavljanjem cigareta?

Nemanja Kranjc

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime