Najčešće greške u vaspitanju dece

0
0

Vaspitanje dece je najlepša, ali i najteža uloga svakog roditelja. Da li znate da postoje greške koje roditelji ne smatraju previše značajnim, a koje mogu u velikoj meri da utiču na ponašanje deteta?

Najteži zadatak roditelja je da pomogne detetu da izgradi sopstvenu ličnost, a da pritom ne naruši njegovo samopouzdanje. Kao što već znate, odgoj zahteva ljubav i strpljenje. Međutim, postoje greške koje u velikoj meri mogu uticati na samopouzdanje deteta. Saznajte šta je to što ne bi trebalo da radite!

Pričate jedno, radite drugo

Vlastiti primer je, po svemu sudeći, najbolja odgojna metoda. Deca pre svega posmatraju kako se vi ponašate. Ako kažete jedno, a onda uradite nešto sasvim drugo, nemojte se začuditi kada primetite da dete radi istu stvar. Zato se ponašajte onako kako očekujete da se vaše dete ponaša. Na taj način ćete poslati detetu poruku da držite do svoje reči i oni će vas poštovati.

Nemoj ti, ja ću

Dešava se da morate da napišete domaći zadatak jer vaše dete odbija da ga napiše? Pa zašto bi to radilo kada zna da ćete vi to uraditi umesto njega. Velika greška roditelja je u tome što sve preuzimaju na sebe. Dete treba pustiti da razvije nezavisnost i da razmišlja svojom glavom. Zato ga pustite da svoje obaveze obavlja samo, makar to bilo sporije i uz pokoju grešku.

Idi u svoju sobu!

Kazne ne daju trajne rezultate. One su samo trenutno rešenje, koje ne dovodi do onoga što želite. Ono čemu treba težiti jeste da dete nauči da preuzima odgovornost za svoje postupke. Dati deci izbor jedan je od najboljih načina da ih tome naučite. Na primer, ako sredi sobu, može da ide na žurku. Strpljivo objasnite da to hoće li ići na žurku ili ne zavisi samo od njega. Na taj način ćete sigurno postići bolji rezultat.

Mišljenje drugih ljudi

Moramo se složiti, društvo i internet dosta utiču na samopouzdanje deteta. Vi kao roditelj imate odgovornost da pomognete detetu da gradi svoje samopouzdanje. Sigurno nema tog društva i tog interneta koji mogu nadjačati roditelja. Veoma je važno kako ćete započeti razgovor, a da pritom ne budete previše napadni. Suptilno, dok ste u poslastičarnici ili tokom vožnje bicikla, pitajte svoje dete da li ga interesuje mišljenje drugih. Uz priču će vam se postepetno otvarati i na taj način ćete biti upućeni u sve ono što se dešava u životu vašeg deteta.

Milena Jeremić

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime