Naučite dete da vam veruje

0

Poverenje na relaciji roditelj–dete dvostrano je i dugoročno. Naravno da se ne odnosi samo na ekstremno krizne situacije kao što je vršnjačko nasilje već i na one svakodnevne. Ostvarivanje poverenja ne znači postizanje odnosa u kom ste najbolji prijatelj svojoj deci. Imajte uvek na umu da niste sebi rodili najboljeg prijatelja, ali treba da budete prijatelj sa svojom decom.

Zdrava distanca uvek treba da postoji, jer je važno da ostanete autoritet za njih, ali je važno da deca znaju da na vas mogu računati „kad zaškripi”. Pa čak i kad vam ćerka kaže da ima novog momka kog vi baš i ne odobravate, ne morate odmah sazvati forum žena i razglabati o tome, jer je to upravo test na kome mnoge mame padaju.

Dovoljno ste zreli da ne tračarite o sopstvenom detetu?

Zadržite svoje negodovanje za razgovor sa detetom i isključivo sa njim. Uostalom, odrasli ste, naučilii ste da se nosite i sa većim problemima od neželjenog momka. Pomislite na to da tako osetljivu stvar sigurno ne biste prepričavali suprugu kada vam najbolja prijateljica ispriča svoje ljubavno iskustvo. Zato nemojte ogovarati ni sopstveno dete.

„Papir sve trpi”

Ako vam je baš potrebno da nekome kažete ono što ste čuli, pišite dnevnik. Tako ćete imati osećaj da ste rasteretili svoja pleća od tereta nošenja tajne, a ipak nećete rastrubiti tu tajnu.

Mnoge mame veruju (a proverili smo i to pali) da i one treba da povere neku tajnu svojim ćerkama i da čekaju kako će se to završiti. I to je dugoročan proces i možete početi sa nekim bezazlenijim stvarima, greškama iz prošlosti na primer, bar dok ne steknete i sami dovoljno poverenja u svoje dete da je vaša tajna sa njom/njim sigurna. Tako će shvatiti da ste i vi ljudsko biće koje može da pogreši i stvoriće veću empatiju za vas.

Pravila „igre ćutanja”

Na duže staze ova igra će vam doneti mnogo više međusobnog poverenja, te ćete biti sigurni da, i kad ode da studira, neće praviti gluposti, bar ne neke rizične, koje će tajiti od vas. Uostalom, čak i kad bi se to desilo, dugoročna „igra tajni” naučiće vas tome da, ako ništa drugo, barem prepoznate kad nešto krije od vas. A kako svaka igra ima svoja pravila, u ovoj je najvažnije da nikada, ali zaista nikada stečeno poverenje ne prokockate, jer je mnogo teže povratiti jednom izgubljeno poverenje nego ga steći i negovati.

Ivana Živkov