Ne dozvolite da luduju hormoni

0
0

Gotovo svaka žena je barem jednom bila u situaciji da kaže „pusti me, luduju mi hormoni” ili da čuje neku drugu osobu kako to izgovara. Iako hormonske probleme imaju i muškarci, više se vezuju za žene, jer su kod njih intenzivniji i dugotrajniji. U novoj  „e-Misiji” dr Ana Gifing i Gorica Nešović razgovaraju upravo o hormonima.

Žene od puberteta, tj. prvog ciklusa, do menopauze stalno imaju neke „ženske probleme”. Najčešći hormonski problemi su menstrualni poput bolova, oticanja, nabreklosti grudi, problema sa nervozom i promenom raspoloženja.

„Ako devojke imaju takve probleme, to je znak da unutar tela postoji hormonska neravnoteža. Ne bi smelo biti problema u okviru hormonskog ciklusa. Najčešće se javlja problem sa progesteronom. Onog momenta kada se ta problematika reši, devojke i ne znaju više da imaju bilo kakav problem”, kaže dr Gifing.

Kada govorimo o menopauzi, kod žena pre menopauze i tokom nje dolazi do promene fizičkog izgleda, ali se menja i mentalni status zato što se povampire hormoni i naprave haos u telu i glavi. Dr Gifing ističe da je to period kada se mora reagovati, jer, kako kaže, „u tom periodu žena dobija vrlo veliki broj faktora rizika po zdravlje. Od srčanog udara, moždanog udara, kancera itd. Danas ta hormonska terapija mora da bude prioritet u terapiji žene pred menopauzu, a u menopauzi naročito”.

Kako do hormonalnog balansa

Promena životnog stila u mlađem životnom dobu, izbacivanje namirnica koje sigurno prave hormonski disbalans poput šećera, žestokog alkohola, namirnica koje ne spadaju u zdravu ishranu sigurno mogu da reše problem metaboličkog sindroma i u starijoj životnoj dobi, ističe dr Gifing.

Kod žena u menopauzi, prema njenom mišljenju, terapija je neophodna kako se ne bi javile komplikacije. „Prestankom funkcije jajnika prestaje stvaranje progesterona, koji je zaštitnik od demencije, moždanog udara, srčanog udara, raka dojke, raka endometrijuma itd. i to je momenat kada se mora reagovati”, savetuje doktorka.

Pogledajte celu epizodu „e-Misije” posvećenu ovoj temi. Saznaćete do kojih sve poremećaja u reproduktivnom zdravlju može dovesti hormonalni disbalans, kao i koji su to hormonalni problemi koji muče muškarce i kako ih prepoznati.