Pravilna ishrana u trudnoći

0
0

Pravilna ishrana u trudnoći je jedna od najvažnijih stvari kako bi se beba pravilno razvijala. Šta je bitno u ishrani budućih majki otkrila nam je saradnica linkTV-a, doktorka Ana Gifing. 

Priču o tome da žena u trudnoći „treba da jede za dvoje” zamenio je strah trudnica da će se prekomerno ugojiti, pa se često dešava da buduće mame organičavaju količinu hrane i počinju nezdravo da se hrane. Posledice takve odluke mogu se odraziti i na dete, zato je veoma važno da trudnica u što kraćem roku nauči principe zdrave ishrane, da bira kvalitetne namirnice i da ih pravilno kombinuje. 

Redovni i izbalansirani obroci

Filozofija „jesti za dvoje” takođe nije dobra u trudnoći. Umerenost i raznovrsnost su ono što doktorka Gifing toplo preporučuje. 

„Kako beba raste u stomaku, mama treba da unosi dovoljno svega: od proteina, tj. belančevina, preko vlakana – nekih voćkica – do pravih vitamina koji se nalaze u povrću.”

Doktorka ističe da redovan doručak, pažljivo odabrane grickalice koje mogu poslužiti kao neka užina, kvalitetan ručak i večera jesu pokazatelji da mama dobija sve što joj je potrebno za dobro zdravlje, a da istovremeno beba dobija sve što je potrebno za pravilan rast i razvoj. 

Šta je još bitno u ishrani budućih majki, koju hranu treba izbegavati, koliki je preporučeni broj obroka u toku dana i zašto je uzimanje folne kiseline od izuzetne važnosti – saznajte u epizodi „e-MISIJE” u nastavku. 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime