Razgovarajte sa tinejdžerom o alkoholu

39

Dostupnost alkohola, niske cene, kao i mnogobrojni običaji našeg naroda, utiču na to da se mladi veoma rano susretnu sa alkoholom. Kada i kako da razgovarate sa svojim tinejdžerima o posledicama prekomernog alkoholisanja neka su od pitanja koja muče mnoge roditelje.

Sigurno se sećate koliko vam je bilo simpatično kada vaše dete ima brkove od pivske pene ili kada umoči prste u čašicu rakije, ali kada su već adolescenti, konzumiranje alkoholnih pića može postati veliki problem.

Prema istraživanju, u Srbiji skoro polovina mladih, tačnije 45,2 odsto, makar jednom nedeljno konzumira alkohol. Verovali ili ne, neki od njih prvi put su se napili već sa 13 godina. Tinejdžeri pribegavaju alkoholu u trenucima kada prolaze kroz stresne životne situacije kao što su završetak osnovne/srednje škole, prvi raskidi ili porodični problemi. Doduše, kada je opijanje u pitanju, veliku ulogu ima društvo, kao i alkoholisanje zarad zadovoljstva i opuštanja.

Kako da započnete razgovor sa pubertetlijom?

Tinejdzeri često burno reaguju kada pokušate da pričate sa njima na ovu temu. Misleći da je sve to u tinejdžerskoj dobi normalno i da će proći, roditelji često zapostavljaju problem, što se pokazalo kao velika greška. Za početak, ostavite po strani strah od toga da će adolescenti pokušati da pronađu nekakav izgovor kako bi izbegli priču o tome. Evo nekoliko saveta kako da saznate kakav stav prema alkoholu ima vaše dete.

Iskren i otvoren razgovor je najbolji pristup

Bilo da ste od drugarice čuli priču o detetu iz komšiluka koje je popilo čašicu više ili ste videli neki natpis u novinama, iskoristite to kao priliku da započnete razgovor.

S obzirom da tinejdžeri imaju svoja verovanja i stavove o alkoholu, dobro slušajte šta vam govore. Čak i ako je vaše dete probalo alkohol, pokušajte da razgovoru pristupite na miran i staložen način. Iako možda neće pokazati, vaše mišljenje im je veoma važno. Stoga im pokažite da umete da slušate i da ste im uvek oslonac i podrška.

Mitovi o alkoholu

Mladi su ubeđeni da će ih vršnjaci bolje prihvatiti ukoliko piju sa njima. Ako vam se dete poveri da prijatelji vrše veliki pritisak na njih, pomozite mu da se nosi sa situacijom. Tinejdžerima treba objasniti da je u redu ako kažu „ne pijem, hvala” i odluče se za neko od bezalkoholnih pića.

Posledice uzimanja alkohola

Posledice alkohola mogu biti ozbiljne, zato je bitno da sa detetom pričate o tome. Osim mamurluka, mučnine i vrtoglavice, piće može dovesti do agresivnog ponašanja, povreda i problema u školi. Svi smo svedoci saobraćajnih nesreća nastalih zato što je neko od učesnika bio pod dejstvom alkohola, pa se razgovor o tome ne sme izostaviti. Takođe, nezaštićeni seksualni odnos i neplanirana trudnoća neke su od stvari do kojih može doći usled prekomerne konzumacije alkohola.

Veliki broj lekara ističe da konzumacija alkohola može da ošteti organe, kao i to da utiče na rast i razvoj deteta. Kada se u kratkom vremenskom roku popije velika količina alkohola, dolazi do trovanja, a posledica toga može biti koma ili čak smrt.

Ipak ste uhvatili dete sa čašicom u ruci – šta sad?

Odredite porodična pravila i jasne granice između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Dogovorite se koje su posledice ukoliko se dogovor prekrši i pridržavajte se toga. Nemojte nametati previše oštre kazne koje kasnije nećete moći da ispunite. Tinejdžeri će u pubertetu uvek ispitivati granice kako bi videli dokle mogu da idu, zato je veoma važno da držite do svoje reči.

Milena Jeremić