Rešite se gorušice u par koraka

0
0

Istraživanja pokazuju da jedna od pet osoba pati od gorušice, koja se javlja tri ili više puta nedeljno. Ako zanemarite ovaj problem, može doći do ozbiljnih komplikacija kao što su čir na želucu, otežano gutanje ili krvarenje. Imamo nekoliko saveta kako da izbegnete problem sa gorušicom.

Većina ljudi upoznata je sa narodnim izrazom gorušica, koju mnogi opisuju kao neprijatni plamen u grudima. Za stručni termin, gastroezofagealni refluks, čuli su uglavnom samo oni koji su se obratili lekaru za pomoć. Gorušica nastaje kao posledica nadražaja sluzokože jednjaka dospevanjem želudačne kiseline iz stomaka do grla zbog slabosti mišića koji zatvaraju donji deo jednjaka.

Ako gorušica nije veoma česta, nemojte se plašiti. U tom slučaju ona podrazumeva normalnu reakciju na neku hranu ili piće koju možete da izbegnete pomoću domaćih načina o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu. Ipak, ako se problem ponavlja više puta u toku nedelje, savetujemo vam da se konsultujete sa svojim lekarom kako ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Jedite polako i manje

Ukoliko se prejedate tokom obroka, želudac proizvodi više kiseline, što može da izazove veliki problem. Sa druge strane, ako jedete brzo, vaš stomak ne može da se prilagodi. Samim tim sprečava se normalno funkcionisanje, što dovodi do nastanka gorušice. Pokušajte da jedete manje obroke, ali češće. I ne žurite tokom jela, već uživajte u hrani.

Iskorenite loše navike ili ih svedite na minimum

Gazirana pića, alkohol i kafa mogu da poremete nivo kiseline u želucu. Ako želite da izbegnete neprijatnosti, zaobiđite ova pića kad god možete.

Cigarete takođe podstiču nastanak gorušice, pa ukoliko imate ovaj problem, razmislite o tome da ostavite pušenje.

Ranije večerajte

Odlazak na spavanje odmah posle večere jedan je od faktora koji izaziva gastroezofagealni refluks. Sasvim je normalno da vaš stomak neće svariti hranu onako kako bi trebalo ako odmah prilegnete, pa će kiselina pobeći iz želuca i stvoriti problem. Savetuje se da najmanje dva sata pre spavanja ne jedete kako biste izbegli problem sa gorušicom. Pored povećanja broja kilograma, sada imate još jedan razlog da ne posećujete frižider tokom noći.

Izgubite kilograme na zdrav način

Rizik za nastajanje problema sa gorušicom veći je kod osoba koje su gojazne. Prema istraživanjima, žene češće imaju ovaj problem.

Ako mučite muku sa kilogramima, savetujemo vam da posetite nutricionistu kako biste dobili poseban režim ishrane zahvaljujući kome ćete na zdrav način smanjiti broj kilograma. Uz malo truda rešićete problem sa gorušicom, ali i sa kilogramima.

Hrana kao glavni okidač

Ako povedete malo računa o tome šta jedete i pijete, na dobrom ste putu da izbegnete gorušicu ili čak da je se zauvek rešite.

Mlečni proizvodi često dovode do ovog problema, zato umesto punomasnog mleka kupujte obrano mleko, jogurt i sir sa manje mlečne masti.

Smanjite količinu masne hrane. Dobro je da jedete ribu i meso sa manjom količinom masnoće. Piletina i ćuretina su takođe dobar izbor, ali ako patite od gorušice, nemojte je pržiti, već je ispecite ili skuvajte.

Đumbir umiruje stomak, pa kada se umereno koristi, može značajno da ublaži gorušicu. Njega možete dodati u kuvane obroke, a možete piti i čaj od đumbira. Kada primetite da vam neka hrana smeta, izbegavajte je, bez obzira na to koliko je volite.

Izbegavajte stresne situacije

Stres je postao deo svakodnevice i nije ga lako izbeći, ali potrudite se da budete što opušteniji. Anksioznost i stres mogu da doprinesu stvaranju viška želudačne kiseline, čime se pogoršava postojeća gorušica. Tehnike u vidu meditacije, joge ili masaže mogu vam pomoći u borbi protiv ovog stanja.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime