Savremene društvene igre za celu porodicu

0
0

Društvene igre ili board (tabla), kako ih još nazivaju, veoma su kreativan način da provedete vreme sa decom.

Igre razvijaju logiku, moć zapažanja, čak i motoriku. Postoje i one edukativne, a svima je zajedničko da su zabavne svim uzrastima.

Napravili smo listu najzanimljivijh porodičnih igara za decu od 6 do 10 godina, kao i za one starije, na osnovu preporuka Aleksandre Maksimović iz „Games4you”.

Ona kaže da se među najprodavnijim porodičnim igrama nalaze edukativne i logičke igre „Quoridor” i „Quarto”. Takođe, za porodičnu zabavu Aleksandra preporučuje „Ticket to ride”, „Picturing” i „Forbidden Island”.

Najpopularnija porodična igra

U samom vrhu liste najpopularnijih porodičnih igara ikada napravljenih je igra „Naseljenici ostrva Katan” ili samo „Katan”, a nagrađivana je od svog nastanka, 1995. godine, prestižnim nagradama u toj oblasti.

Tabla koje sadrži polja sa sirovinama je ostrvo koje igrači naseljavaju. Bacanjem kockica dobijaju se resursi drvo, kamen, žito, cigle i ovce i pomoću njih se prave naselja, putevi i gradovi. Cilj igrača je da izgrade uspešniji region od svojih suseda, i to pomoću sreće, veštine i pameti i osvoje najviše bodova.

Pravila nisu komplikovana, postavka igre je jednostavna. Sve je prevedeno na srpski jezik i veoma zanimljivo ilustrovano. Ova interaktivna igra podstiče razmenu sirovina među igračima, dogovore i tajne planove pa je sve veoma živo. Namenjena je deci uzrasta od 10 godina, ali će i roditelji uživati. Cena igre je oko 4.000 dinara.

Dinamična porodična igra

U sličnom maniru, samo još brža i dinamičnija je igra „Carcassone”, namenjena istom uzrastu kao i „Catan”. Ovde igrači postavljaju pločice koje predstavljaju manastire, puteve, pašnjake, gradove ili njihove kombinacije i figurice poput monaha, viteza i razbojnika. Pobeđuje se kompletiranjem oblasti i sakupljanjem poena.

Brzo se odlučuje, igrači često vagaju šta je pametnije da urade pa je igra i zabavna i logička istovremeno. Pravila su na srpskom jeziku, dok je sama igra ilustrovana bez ikakvih napisa. Košta manje od 3.000 dinara.

„Asocijacije” u svetu kartičnih i društvenih igara

„Dixit” je igra ilustrovanih asocijacija, jer igrači koriste kartice sa veoma interesantnim i neobičnim crtežima. Daje se asocijacija, a svaki igrač na nju odgovora kartom – crtežom koji ga najviše podseća na zadatu asocijaciju. Mašta i simbolika su prilagođene deci od 10 godina. Potrebno je izdvojiti 3.600 dinara za ovo zadovoljstvo.

Špijunski obrt u asocijacijama donosi „Codenames”. Igra se u dva tima (crveni i plavi). Po jedan igrač iz svakog tima je „spymaster” i njegov cilj je da pomoću jedne reči svom timu pokuša da objasni što više pojmova koji se nalaze ispred njih.

Domaća igra sa kartama

„Kubura” je igra sa kartama koja je inspirisana srpskom istorijom, Prvim srpskim ustankom i likovima i serijom „Crni Gruja” i puna je fora i komičnih ilustracija. Ideja igre je da u obračunu ostanete poslednji na nogama. Svako dobija ulogu, pa tako postoji jedan vožd, koji želi da eliminiše poturice pre nego što mu dođu glave. Vojvode čuvaju vožda, dok kabadahije pucaju po svima.

Kuršlus nastaje pošto je na početku igre poznato samo ko je vožd. Tokom igre bacate karte i pucate na protivnike, svaku kartu prati objašnjenje šta radi i smehotresna rečenica. Životi se mere prasićima, a energija dopunjuje rakijom.

Igru su osmislili, ilustrovali i proizveli u klubu društvenih igara „Valahala”.

Refleksi i motorika za najmlađe

Za mlađi uzrast je pogodnija igra „Dr Eureka”, proizvođač kaže da je za uzrast od 7 do 12 godina. Sastoji iz loptica u boji i epruveta. U svakom krugu se izvlači slika sa zadatkom da se u tri epruvete izmeštaju kuglice onako kako je nacrtano. Prvi koji završi viče: „Eureka!”.

Brzo razmišljanje i spretne ruke potrebni su za pobedu, pa tako deca razvijaju i motoričke sposobnosti pored logičkih. Cena je oko 2.800 dinara.

„Gloobz” je brza i šarena igra sa kartama. „Gloobz” su stvorenja koja jedu sve na svom putu, igrač izvlači karte i na osnovu onog što on kaže morate uhvatiti stvorenje odgovarajuće boje. Odlična edukativna igra za celu porodicu, a prilagođena je deci uzrasta od šest godina. Za ovu igru potrebno je izdvojiti oko 1.500 dinara.

Brzo zapažanje

„Dobble” je jednostavna igra prepoznavanja u kojoj igrači pokušavaju da nađu iste simbole prikazane na dve različite karte. Svaka od 55 karata u igri prikazuje osam različitih simbola, s tim da veličina simbola nije uvek ista na svakoj karti. Svaka karta je jedinstvena i povezuje je sa drugom kartom tačno jedan i samo jedan zajednički simbol.

Ovu igru mogu igrati čak i petogodišnjaci, akcenat je na brzom zapažanju pa je ovo odlična i zabavna vežba za decu. Staje oko 2.000 dinara.

Sličnog koncepta je i igra „Jungle Speed”. Na centru stola se nalazi čunj. U svakom potezu igrači otvaraju po jednu kartu i potrebno je da, kada se pojave dve iste, dodirnete čunj i osvojite bodove. Brzina i refleksi su neophodni za pobedu. Igru preporučuju mlađoj deci i košta malo više od 2.000 dinara.

Ne zaboravite: cilj svake društvene igre su druženje i kvalitetno provedeno vreme, pa će isti efekat imati i starije i znatno jeftinije igre poput „Rizika”, „Monopola” i večnog „Čoveče, ne ljuti se”.

Nemanja Kranjc

 

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime