Šta spremiti za Veliki petak preporučuju Zoe Kida i linkTv

73

Koliko ste se puta samo zapitali šta da spremite za Veliki petak ili rekli onu čuvenu rečenicu „Ne znam kako ću stići da spremim nešto za praznik jer radim uveče do kasno!” A onda kreće nervoza i prebrojavanje… Jer, osim što nema vremena, često nema ni para. Gošća emisije „Shopping&Shteking” Zoe Kida i linkTV vam priskaču u pomoć!

Ana Radonjić, a.k.a. Zoe Kida, pevačica benda „Zemlja gruva”, otvorila nam je vrata svog stana u Beogradu, na Dorćolu, i smestila direktno za kuhinjski pult. A onda je nastala magija – na brzaka.

Izvadila je dasku za seckanje, omiljeni narandžasti nož, tiganj i varjaču i uz pomoć naše novinarke Nade Gligorović za samo sat vremena spremila dva ukusna posna jela.

Tako je, udruženim snagama, nastala ova naša preporuka posnog menija za Veliki petak.

Rižoto sa dagnjama

Sastojci:

– 200 grama kočanskog pirinča (dugo zrno)

– 300 grama očišćenih i zamrznutih dagnji

– 2 dl belog vina

– crni luk, glavica srednje veličine

– 3–4 čena belog luka

– peršun, bosiljak, majčina dušica, origano, so, biber

Priprema:

Staviti pirinač da se kuva. Mera je šolja pirinča, dve šolje vode. Iseckani crni i beli luk propržiti u tiganju dok ne dobije staklastu boju, pa dodati zamrznute dagnje i dinstati dok se ne otope. Dodati belo vino i kuvati dok 2/3 tečnosti ne ispari. Potom dodati prethodno napola kuvani pirinač i sve zajedno ukuvati dok se ne sjedine ukusi. Začiniti bosiljkom, majčinom dušicom, origanom, biberom, solju i peršunom.

Kolač od karamelizovanih jabuka

Sastojci:

– 1 kilogram jabuka (najbolje kožara)

– 3 šake mlevenih sirovih lešnika

– 300 grama brašna

– 250 grama margarina

– 150 grama šećera + 4 kašike za sos od jabuka

– tri šake mlevenih lešnika (naravno, ne pune)

– prašak za pecivo

– vanilin-šećer

– cimet

Priprema:

Očistiti jabuke i iseći ih na kriške. U dubljem tiganju zagrejati 1⁄4 margarina sa cimetom, vanilin-šećerom i četiri kašike šećera i kuvati dok ne postanu mekane. U dubljoj činiji umutiti ostatak margarina sa šoljom šećera (150 grama) pa polako dodavati brašno sa jednim praškom za pecivo dok se ne dobije zrnasta suva masa.

Podmazati pleh, pa najpre poređati jabuke, a zatim pažljivo rasporediti testo da se prekriju jabuke. Peći tridesetak minuta na 200 stepeni.

Cene osnovnih namirnica za ova dva jela:

  • Pirinač – 115 dinara / 750 grama (kočanski), akcijska cena*, redovna do 235 dinara
  • Dagnje – 1.030 dinara po kilogramu, 300 grama 342 dinara
  • Belo vino – 199 dinara po litru
  • Jabuke – 70 dinara po kilogramu (ajdared)
  • Lešnici (sirovi) – 905 dinara po kilogramu
  • Brašno T-400 – 54 dinara po kilogramu *akcijska cena, redovna do 71 dinar po kilogramu
  • Margarin – 58 dinara (250 grama)
  • Šećer – 60 dinara po kilogramu *akcijska cena, redovna do 65 dinara po kilogramu