Šta treba da znate ako se razvodite a imate decu tinejdžere

0
0

Razvod braka je jedna od najtežih situacija kroz koje porodica može da prođe. Par i deca moraju da prihvate trenutnu situaciju i da nauče da žive drugačijim načinom života.

Razvod stvara stres i kod roditelja i kod dece i tera ih da se suoče sa novim, ne tako prijatnim situacijama.

Razvod se dosta razlikuje u slučaju da par nema decu, ili ima malu decu ili adolescente. U ovom tekstu posebnu pažnju ćemo posvetiti tinejdžerima – pitanjima koja ih muče u trenutku kada im se roditelji razvode, kao i situacijama sa kojima se morate suočiti kada se odlučite na ovaj korak.

Pitanja koja muče tinejdžere kada se nađu u ovakvoj situaciji

Prvo pitanje koje deca postavljaju jeste zašto su njihovi roditelji odvojeni. Odgovor na to pitanje mora biti iskren i jasan. Naravno, ne morate ulaziti u detalje, ali deca treba da znaju razloge zbog kojih ste odlučili da se razvedete.

Da li je to moja greška?

Većina tinejdžera oseća se manje ili više krivim zbog razvoda roditelja. Veoma je važno da objasnite adolescentima da je razvod isključivo odluka koju ste doneli vaš partner i vi i da oni nemaju nikakvu odgovornost.

Hoće li me napustiti?

I dečaci i devojčice se plaše da će ih roditelji ili bar jedan od njih napustiti nakon razvoda. Zato je važno da u ovoj fazi oba roditelja provode vreme sa decom i da otvoreno razgovaraju sa njima kako bi eliminisali te sumnje.

Kako će se moj život promeniti?

Razvod predstavlja znatne promene u životu jedne porodice. Veoma je važno da što pre objasnite deci kakve će te promene biti. Na primer: da li ćete se preseliti, da li će morati da promene školu, da li će morati da se prilagode finansijskim uslovima. O svim tim pitanjima treba razgovarati sa taktom i veoma pažljivo kako biste izbegli negativne reakcije tinejdžera.

Da li moram da biram stranu?

Ovo je još jedno pitanje koje muči tinejdžere. Mnogi adolescenti osećaju da treba da zaštite jednog od roditelja i da treba da odaberu stranu. Zamislite samo kakav pritisak stvara ta pomisao. Zato je veoma važno da objasnite detetu da prekid braka ne znači prekid odnosa sa njima. Na taj način će adolescentu biti mnogo lakše da zadrži dobar odnos i sa majkom i sa ocem.

Situacije na koje treba da obratite pažnju!

Tokom razvoda i posle njega roditelji će morati da se suoče sa nekim novim situacijama. Za dobrobit svih, dece najviše, treba da nađete pravo rešenje. Evo na koje stvari treba da obratite pažnju.

Održavanje kontakta

Posle razvoda deca ostaju sa jednim roditeljem, dok drugog roditelja viđaju manje. U ovim slučajevima neophodno je da se potrudite da vaše dete održi kontakt sa roditeljem koji više ne živi u kući. Osim redovnih viđanja, uvek su tu i novi oblici komunikacije: mobilni telefoni, e-pošta ili aplikacije za ćaskanje.

Ko ide na proslave?

Posle razvoda neki parovi ne održavaju dobre odnose, ali postoje pitanja koja ipak morate rešiti. Jedno od njih je ko od vas dvoje ide na dečje događaje: proslave, utakmice, dodele diploma i tome slično.

U ovakvim slučajevima idealno je da na prijateljski način i uz dogovor sa detetom odlučiti ko će prisustvovati kom događaju. Ne zaboravite, mišljenje adolescenta po pitanju ovoga od presudnog je značaja.

Tinejdžer mora da priča o tome što se dešava

Razvod je vrlo traumatična situacija za većinu tinejdžera, zato se preporučuje da porazgovaraju sa nekom odraslom osobom koja će ih saslušati i posavetovati. Zadatak roditelja je da im pomognu da pronađu nekog sa kime će podeliti situaciju kroz koju prolaze. Neki član porodice ili prijatelj sa kojim adolescenti imaju dobru komunikaciju najbolja je opcija, ali takođe pomoć možete potražiti od terapeuta.

Pored toga, mnoge škole imaju grupe za podršku deci koja prolaze kroz ovu situaciju. Odlazak na grupne sastanke može biti od koristi za tinejdžere i može ih povezati sa vršnjacima koji prolaze kroz ovaj težak period.

Milena Jeremić