Sve o migrenama na jednom mestu

0

Nagle promene vremena ne pogoduju hroničnim bolesnicima, ali i sasvim zdravim ljudima umeju da izazovu snažnu glavobolju. Najčešće je reč o migreni, ali ako su glavobolje učestale, neophodno je otići kod lekara.

Neurolog Aleksandar Stanić, u emisiji linkTV-a „Zdravo sa Dunjom”, upozorava da neke glavobolje mogu imitirati migrenu i da je zbog toga neophodno da lekar uradi neurološki pregled i postavi dijagnozu.

Zašto nastaje migrena?

Uzroci migrene nisu poznati. Reč je o naslednoj glavobolji, koju čovek nosi u genima. „Koliko će se ona ispoljavati u toku života, zavisi od mnogo faktora. Često uzrok ispoljavanja bude stres, mogu biti neke namirnice, pogotovo fermentisane, one koje se ne jedu sveže, nego koje sazrevaju tokom nekog perioda. To su stari sirevi, sušeno meso, kobasice. Alkohol je jedan od najvećih uzročnika migrene, nekada čak i gutljaj alkohola može izazvati migrenu. Nedovoljno spavanje ili produženo spavanje takođe mogu uticati na pojavu migrene”, objašnjava doktor Stanić.

Kako se leči migrena?

Uzimanje lekova na svoju ruku nije preporučljivo, jer broj popijenih tableta neće biti pod kontrolom. To, prema rečima doktora, može uzrokovati da se, zbog zloupotrebe lekova, posle izvesnog vremena migrena transformiše u hroničnu glavobolju.

„U zavisnosti od broja dana koliko je migrena trajala, lekar je tu da proceni da li treba davati terapiju u smislu prevencije migrene da bi se smanjili učestalost, intenzitet i dužina trajanja. Sve zavisi od broja napada u toku meseca, pa i broj tableta koje se daju za njihovo prekidanje u toku meseca”, kaže neurolog.

Pogledajte celu emisiju „Zdravo sa Dunjom” posvećenu ovoj temi i upoznajte se bolje sa vrstama migrena i pojavama koje mogu da ih prate.