Tanjir pun zdravlja

36

Naučna istraživanja su pokazala da ishrana bazirana na voću, povrću, mahunarkama, žitaricama i orašastim plodovima predstavlja najbolji izbor. Redukovanjem ishrane doprinećete dobrom zdravlju, a zasigurno ćete se i lepše osećati. Ovde ćemo prikazati nekoliko namirnica koje se uvek mogu naći na vašem jelovniku, čak i kada ste na posebnom režimu ishrane.

Suština u postizanju vitke linije i održavanju zdravog načina života jeste u pravilnom izboru namirnica, a ne u izgladnjivanju – zato sve veći broj ljudi prelazi na poseban režim ishrane. Poznato je da i ljudi koji boluju od dijabetesa pažljivo biraju namirnice kako bi održali stabilan nivo glukoze.

Godži bobice

Godži bobice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da neće biti velikog povećanja nivoa šećera u krvi ako ih konzumirate, a to ih čini savršenom poslasticom. Istovremeno, bobice su odličan izvor mnogih vitamina i esencijalnih aminokiselina.

Tikvice

Tikvice su odličan izvor vitamina C – zato se često nalaze i na jelovniku dijabetičara. Ovo povrće sadrži veoma malo kalorija i kao takvo preporučuje se u raznim dijetama. Prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti, a snižava i holesterol.

Citrusi

Citrusi pružaju zaštitu od raznih bolesti, zato je poželjno da se neko voće iz ove grupe nađe među vašim namirnicama. U grupu citrusa spadaju mandarine, pomorandže, limun, grejpfrut i sl.

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica, a davnih dana koristio se i kao lek. Sadrži pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sistema.

Jabuke i kruške

Kod većine ljudi neka od ovih voćki se svakodnevno nalazi na stolu. Jabuke i kruške bogate su dijetalnim vlaknom – pektinom – koji se nalazi u ćelijskim zidovima biljaka. Pektin ubrzava procese varenja i delimično ubrzava i pražnjenje želuca, te na taj način sprečava naglo povišenje šećera u krvi.

Paradajz

Paradajz je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanasa. Bogat je vitaminima C i E i gvožđem, a pored toga sadrži i velike količine bakra i kalijuma. Zato se toplo preporučuje u raznim dijetama.