Trudnoća i abortus u adolescenciji

0
0

Da pubertet predstavlja izuzetno težak period, to svi roditelji već znaju. U ovom periodu telo tinejdžera se menja, hormoni divljaju i stiču se nova iskustva. S obzirom na to da su se granice pomerile i da mladi danas ranije stupaju u intimne odnose, javlja se veliki broj tinejdžerskih trudnoća.

Neplanirane i neželjene trudnoće stvarnost su za veliki broj tinejdžera, bez obzira na ekonomske uslove i društveni sloj kojem pripadaju. U početnim fazama svog eksperimentisanja mladi ljudi najčešće ne primenjuju kontracepciju.

Trudnoća u pubertetu predstavlja veliki socijalno-medicinski problem. Suočavanje sa tim kada su vaša deca tek izašla iz detinjstva može biti veliki izazov. Zadržati bebu ili ne jeste lična odluka, ipak pre nego što pomognete detetu da tu odluku donese, upoznajte se sa onim što svaki izbor nosi sa sobom.

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije, procenjena stopa abortusa u Srbiji je veoma visoka, čak dva puta viša od stope ukupnog fertiliteta, pa spada među najviše u Evropi. S obzirom na to da je situacija delikatna, i jedna i druga opcija izgledaju kao mač sa dve oštrice, zato hajde da zajedno prođemo kroz obe.

Pomozite detetu da donese najbolju odluku

Tinejdžerska trudnoća sa sobom nosi jedno od najtežih pitanja: da li nastaviti trudnoću ili ne. Bez obzira na to koliko ste u ovom trenutku razočarani, ovo je veoma važna odluka o kojoj treba da razgovarate sa svojim detetom.

Iako je ta odluka lična, istraživanja pokazuju da mnogi faktori utiču na nju, između ostalog stavovi roditelja, mišljenje partnera, kulturni i verski aspekti i tome slično.

Zato je pre zakazivanja abortusa potrebno da se sagleda rešenost devojke da prekine trudnoću i da se utvrdi da li u potpunosti razume posledice te odluke. Kada je tinejdžerka neodlučna ili se sumnja da je prisiljena na abortus, nudi joj se savetovanje, koje uključuje stručnjaka iz te oblasti i psihosocijalnu podršku.

Šta treba da znate o prekidu trudnoće?

Prema važećem Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, abortus se u Srbiji može izvršiti do navršene desete nedelje trudnoće.

Međutim, prekid trudnoće čije trajanje prelazi deset nedelja se takođe može izvršiti ukoliko se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene. Isto važi i u slučaju da se na osnovu medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima ili ako je začeće nastalo usled krivičnog dela (silovanja, obljube maloletnog lica…).

Treba imati u vidu da je studija kojom je obuhvaćeno 2.359 žena u Srbiji pokazala da su namerni prekidi trudnoće važni faktori sekundarne neplodnosti, spontanih abortusa i prevremenih porođaja.

Koliko god da ste ljuti ili razočarani, veoma je važno da mirno i otvoreno razgovarate sa svojim detetom. Dešavalo se da tinejdžeri usled straha i panike pribegavaju nelegalnom abortusu, koji je mnoge mlade devojke koštao života. Metode koje se koriste prilikom nelegalnog abortusa mogu dovesti do raznih komplikacija kao što su infekcije, krvarenja ili perforacije materice, zato dobro razmislite pre nego što napadnete svoje dete.

Šta treba imati na umu ako tinejdžeri odluče da zadrže bebu

Kao što i sami znate, onog momenta kada se začuje plač tek rođenog deteta, život se menja iz korena. Koliko god da je situacija napeta i teška, samo jedan pogled na to malo biće uliva snagu i rađa u svim ukućanima bezrezervnu ljubav.

Za većinu adolescenata razmišljanje o prekidu ili zadržavanju trudnoće praćeno je različitim i izuzetno snažnim emocijama. Iako 90% trudnoća nastalih tokom adolescencije nije planirano, veliki broj devojaka odlučuje da zadrži bebu.

Imati dete jedna je od najlepših stvari, ali zahteva mnogo odgovornosti. Zbog mladosti tinejdžerke su izložene povišenom riziku za nastanak poremećaja u razvoju ploda ili patološkog toka trudnoće, pa su redovne kontrole od velikog značaja.

Ukoliko je vaša tinejdžerka odlučila da zadrži bebu, veoma je važno da od samog početka trudnoće bude upoznata sa pravilnom ishranom, da ne konzumira alkohol i cigarete i da se pridržava uputstava koja je dobila od svog lekara. Razgovor pun razumevanja igra veoma bitnu ulogu i pomaže da se svi pripremite za promene koje vas očekuju.

Potrebno je i da objasnite tinejdžerima da će im dolazak bebe promeniti način na koji studiraju, dnevne aktivnosti, pa čak i komunikaciju sa porodicom i prijateljima, ali će takođe uneti i neizmernu radost u njihov život.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime