Ublažite simptome polenske alergije

0
0

Sezona alergija uveliko je u toku; napadi kijanja, svrab i suzenje očiju, sekrecija iz nosa javljaju se kod sve više ljudi. Polenska alergija nekada je bila izrazito retka bolest, ali promena načina života, ishrane, količine kretanja čoveka, krčenje šuma i širenje trava doveli su do ove bolesti.

Mnogo se ređe alergijske bolesti javljaju na selu, gde ljudi i dalje žive kao nekada, na prirodan način, objašnjava načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike Tiršova, profesor Bane Nestorović, u autorskoj emisiji na linkTV-u.

Najčešći alergeni

Biljke koje se oprašuju vetrom su za nas problematične, a to su trave i drveće. Poslednjih godina breza, koja je sve prisutnija zbog blažih zima, a ona sa aktivnostima kreće već početkom marta, kod mnogih izaziva alergijsku reakciju.

Ambrozija se u Evropi pojavila tek 70-ih godina prošlog veka, a alergeni koji dolaze sa strane uvek izazivaju snažnije reakcije kod stanovništva jer ono nije naviklo. Ona cveta u avgustu, septembru i oktobru i jedna biljka stvori tokom sezone čak 11 hiljada polenovih zrna, a za pojavu simptoma potrebno je 15. Iskorenjivanje ove biljke gotovo je nemoguće.

U nastavku pogledajte šta dr Nestorović kaže: može li se čovek od alergije izlečiti i koje su šanse da se alergija koja se javila kod dece u ranom uzrastu povuče tokom pouberteta. Poslušajte i savete na šta da posebno obratite pažnju ako patite od alergije, ali i kako da ublažite simptome.