Uspostavite dobar odnos sa decom svog partnera

0
0

Bračni odnosi između parova koji već imaju decu iz prethodnih veza lako se mogu zakomplikovati. Deca ne prihvataju baš uvek novonastalu situaciju, pa najnovijeg člana porodice gledaju kao rivala i otvoreno ga odbacuju. Ako se nalazite u ovakvoj situaciji i tražite načine da olakšate život sa decom svog partnera, ovi saveti vam mogu biti od koristi.

Za decu je razvod roditelja veoma stresan, tužan i zbunjujuć događaj, a kada se uz sve to doda još i novi partner jednog od roditelja, nastaje totalni haos. S obzirom na to da je svako dete različito, različite su i reakcije na vaš dolazak. Zasigurno vas neće dočekati raširenih ruku, ali neka deca će vas lakše prihvatiti, dok će se kod nekih javiti revolt zbog promene koja se dešava.

Iako postoje određene smernice kako da se ponašate u ovakvim situacijama, ne postoji univerzalni recept koji možete da sledite i budete sigurni da će sve biti onako kako ste vi zamislili. Krize u odnosima donose razne promene, ali one ne moraju uvek da budu loše. Dobri odnosi zahtevaju mnogo truda i strpljenja. Evo šta možete da uradite kako biste postigli mir u kući.

Dajte im malo vremena

Sve promene su teške, ali morate imati na umu da su deca posebno osetljiva na njih. Za decu je veoma važno da shvate da niste došli da narušite njihove odnose sa roditeljem. Pre svega, dajte im vremena da se prilagode situaciji i nemojte se nametati. Ostavite im prostora da budu nasamo sa vašim partnerom. S vremenom, deca će prihvatiti da ste trajno deo porodice, ali da to ne predstavlja pretnju po njih.

Poštujte odnos između vašeg partnera i njegove dece

Vaš partner je otac ili majka i ne postoji nešto što može da se uporedi sa tim. On već ima svoj način komuniciranja sa decom i vi treba da se držite podalje od toga. Ako imate bilo kakve komentare na način na koji vam se deca obraćaju ili njihovo ponašanje, ne kritikujte otvoreno, već sačekajte da budete nasamo sa partnerom. Na taj način ćete izbeći konflikte i u miru ćete naći najbolje rešenje.

Imajte svoja pravila u svojoj kući

Vi ste poslednja osoba koja je stigla u porodicu, ali niste najmanje važni. To je sada i vaša kuća. Deca treba da nauče da vas poštuju i da se prilagode vašem načinu funkcionisanja, kao i vi njihovim. Ako znaju vaša pravila, njima će biti lakše da znaju šta je dozvoljeno, a šta nije. Zato se ne ustručavajte da razgovarate o tome.

Tražite zajedničke interese sa decom

Pokušajte da se približite svakom članu porodice koristeći stvari koje su vam zajedničke. Obratite pažnju na male detalje koji im mogu biti od velike važnosti. U ovakvim situacijama sve je važno: od omiljenog jela do imena najboljeg prijatelja.

Ako čak dođe i do toga da vam kažu neku svoju malu tajnu, potrudite se da ona ostane između vas. Poverenje je najlepši poklon, pa ako vam ga poklone, to je veliko postignuće.

Pokažite svoju ljubav prema partneru otvoreno

Nemojte zapostaviti partnera ako su deca tu. Mala doza ljubomore sasvim je prirodna i može se javiti na samom početku, ali to je nešto sa čime se morate nositi. S vremenom će deca prihvatiti da ste nova i stabilna ljubav u životu njihovog roditelja, što će učiniti da se i oni sami osete voljenim i poželjnim delom porodice.

Ne tražite da vas deca zovu „mama” ili „tata”

Sasvim je suludo da očekujete od dece da vas zovu „mama” ili „tata” ili nekim drugim imenom koje označava vaš status u porodici. Svesni ste da bivši partner ne znači bivši roditelj, pa samim tim oni i dalje imaju i oca i majku. Zato je najbolje da vas oslovljavaju vašim imenom. Kasnije, ako osete potrebu da vas nazovu drugim imenom, to je sjajno, ako ne – ne smete im nametati svoju volju.

Pokažite razumevanje

Savetujemo vam da od početka imate jasne stavove, jer će deca ispitivati vaše granice. Tinejdžeri će vas u nekom trenutku izazvati i staviti na test. Ali oni su deo života osobe koju najviše volite i vi ste ga prihvatili na taj način. Samim tim, morate imati mnogo stpljenja i razumevanja. Neću reći da će to biti jednostavno, ali biće vredno.

Milena Jeremić