Uštede za kućni budžet: šta je OK na komad, a šta nikako na komad

0

Znatne uštede u kućnom budžetu možete napraviti ako razdvojite šta se pazari na komad, a šta u većim pakovanjima. Pravljenje zaliha za potrepštine koje kupujete zbirno može da vam ušpara pristojnu količinu novca na kraju meseca.

Sitnice najviše odnose novca, jer ne ostimo da nam je iskliznulo to malo para. Umesto kupovine papirnih maramica na svakoj usputnoj trafici, kupite nekoliko pakovanja i podsećajte članove porodice da ih redovno uzimaju iz „šteka” i nose sa sobom.

Toalet papir takođe je kralj uštede ako se kupuje na veliko; rolna ili malo pakovanje nisu opcija. Što veće pakovanje, to bolja cena i to važi apsolutno za svaki brend.

Čekaj do prve akcije

Omekšivači su prilično skupi kada ih kupujte odvojeno, ali veliki lanci supermarketa redovno imaju akcije i skoro se uvek nađe po jedan brend omekšivača u kombinaciji sa nekoliko mirisa ili za više vrsta tkanina. Pitajte prodavce kada se akcije menjaju, jer su neke na dve nedelje, a neke na nedelju dana, pa kupite više flaša po nižoj ceni.

Kupujte ih i u kombinaciji sa praškom, takođe ispadnu jeftinije u ovakvom pakovanju.

Sve po želji mušterija

Zanimljivo je i to da je u pojedinima gradovima i prodavnicama moguće kupiti i higijensku uloške na komad, i to neuporedivo jeftinije nego kada su upakovani. Ipak, postoji ozbiljna polemika da li je to pametno kupovati na ovaj način.

Pelene je isto moguće kupovati pojedinačno, ali je mnogo isplativije sačekati akciju i kupiti veće pakovanje, koje će potrajati ceo mesec.

Svežinu potražite na pijaci

Osveživači za wc šolje u prodavnicama isplativiji su kada je upakovano po tri ili više komada, dok preprodavci na pijacama često otvaraju pakovanja i komadno prodaju po nižim cenama nego u prodavnicama.

Kafa i baterija – energija i na komad i u pakovanju

Kod preprodavaca je moguće naći i cele kutije instant kafa mnogo jeftinije nego kada biste ih kupovali u prodavnici.

Kafe u kesicama 2 u 1 ili 3 u 1 u prodavnici, iako kupljene na kutiju, plaćate po pojedinačnoj ceni pomnoženo sa brojem kesica u kutiji. U ovoj situaciji je kupovina na komad praktičnija.

Baterije je apsolutno svejedno da li kupujete upakovane ili na komad, jer prodavci najčešće podele cenu pakovanja sa brojem baterija i tako dobiju cenu za 1 komad. 

Obezbedite uslove za čuvanje

Povrće u džakovima poput krompira jedino se isplati ako imate uslova da ga sačuvate. U suprotnom, propašće vam. Uz to, potrebno je i da budete sigurni da vam nisu prodali „mačku u džaku”.

Gajbica voća isplati se velikim porodicama koje zaista vole da jedu voće. Ako vam se „razvlači” i propada, bolje vam je da kupujete „na malo”.

Apsolutni pobednik u kupovini na pakete a ne na komad, tačnije rečeno u delovima, jeste piletina. Uvek je bolje i jeftinije kupiti celo pilence, pa ga lagano tranžirati. Takođe, „belo meso” ili grudi uvek su jeftiniji sa kostima nego kada su odvojeni i iseckani.

Nemanja Kranjc