Za osamostaljivanje je ključna podrška

39

Kada dođe onaj trenutak da dete želi da se odseli u drugi grad radi studija, posla ili proste potrebe da proba da živi samostalno, roditelji obično počnu sa preispitivanjem – jesmo li ga dobro pripremili za život, hoće li biti sposobno da brine o sebi, da li će upasti u nevolje.

Psiholog Sloboda Katanić ukazuje da zapravo nikad ne možete biti apsolutno sigurni da li je dete u potpunosti sposobno za ono što ga čeka: „Pa ni vi sami niste nikada 100% sigurni da ste spremni za promene i izazove i da ćete se savršeno snaći u svemu. Uvek postoji šansa da ćete sve uprskati. Ali uvek postoji i šansa da ćete briljirati. To važi i za vaše dete.”

Podrška pre svega

Uostalom, ako je samo predložilo da je vreme da se osamostali, budite uvereni da ima neke svoje planove i bar toliko samopouzdanja da se osmeli na taj veliki korak. Vaše je da ga saslušate i podržite.

„Potrebno je da izađe iz zone komfora i da pokuša. Ako ne pokuša, nikada neće znati da li je moglo da uspe. A, roditelji – potrebno je da pustite. Imajte više poverenja u svoje dete”, savetuje naša sagovornica.

Ona ukazuje da ni detetu ovo nije laka odluka, ali da je potrebno da ste tu za njega: „Dovoljno nedoumica i sumnja ima i ono samo. Od vas neka dobije samo podršku.”

Na greškama i promašajima se odrasta

Možda brinete da neće ustajati na vreme i ispunjavati svoje obaveze? Pa dobro, budićete ga neko vreme telefonom. Mislite da neće znati sebi da skuva ručak? Kad ogladni – naučiće. Uostalom, sada je dovoljno da na internetu ukuca sastojke koje ima i već će mu izaći neki jednostavan recept po kom će moći da pripremi sebi obrok. A uvek mu možete skuvati nešto i poslati.

Ili smatrate da ne ume ili ne vodi računa o higijeni svoje sobe – kako li će tek brinuti o celom stanu? Kad počne da mu smeta ili ga bude sramota od novih prijatelja koji dolaze u goste, i te kako će se pobrinuti i za ovaj problem.

Još jedna briga – može upasti u loše društvo. Dobro, ni kod kuće mu ne birate prijatelje i niste uz njega 24 sata da biste ga kontrolisati.

Iskustvo ne pada s neba

Brinete da će studiranje biti jalovo zato što će biti kao pušten s lanca – non-stop će izlaziti, ništa neće učiti, neće ići na predavanja, samo će vam izbijati pare iz džepa? To može da se desi, ali u nekom trenutku ćete i sami reći da, ako želi da vodi takav život, vi to nećete finansirati, pa će dete pokušati samo da nađe posao.

Sloboda Katanić kaže da su sve to stvari koje s vremenom dolaze na svoje mesto: „Ako dete i nije spremno, vreme je da pokuša da nauči. S vremenom i iskustvom će i postati”, jednostavno zaključuje.

Dakle, samo ako pokuša, znaćete i vi i ono koliko je sposobno da živi samo. Ako eksperiment zvani život uspe, uspeo je, ako ne, vratiće se kući. Ne može biti toliko loše koliko ste u početku mislili.

Ivana Živkov