Zašto je doručak obavezan

0
0

Deca kasne u školu, vi žurite na važan sastanak ili mislite da ćete brže smršati – ovo su samo neki od razloga zbog kojih ne doručkujete. Velika greška. Pružamo vam tri veoma bitna razloga da nikad ne propustite doručak.

Sigurno je poznata situacija da se budilnik uveliko oglašava, a vi želite da spavate još malo pre nego što započnete dan. Na trenutak pomislite da je možda bolje da ne doručkujete. Upravo tu grešite. Ukoliko vam nedostaje vremena da jedete kod kuće, uvek možete napraviti nešto za usput. U daljem tekstu saznajte zašto je doručak toliko važan.

Doručak je gorivo za metabolizam

Doručak vam daje energiju da započnete radni dan, a utiče i na vaše raspoloženje. Ako sebi ne priuštite dobar doručak, to je kao da pokušavate da vozite automobil bez dodavanja benzina. Možda vam ono što ste ostavili od prethodnog dana može pomoći da stignete tamo gde je potrebno, ali ćete se iscrpeti i sigurno ćete se osećati loše.

Imajte u vidu da, ako je odraslima toliko potreban doručak, deci i tinejdžerima je potreban još više. Oni su u fazi rasta pa im, samim tim, telo troši više energije.

Doručak štedi energiju

Mnogo ljudi izbegava doručak kako bi malo duže spavali. Smatraju da će na taj način biti opušteniji ili produktivniji. Ali, desi se suprotno. Ako ne jedete, vaša energija se brže troši, sposobnosti se umanjuju i kasnite u obavljaju svakodnevnih poslova. Kada je reč o deci, njihova sposobnost da se koncentrišu u školi takođe se smanjuje.

S druge strane, zahvaljujući zdravom doručku, telo je energičnije, produktivniji ste i vaše aktivnosti donose više. Doručak obnavlja i šećer u krvi, koji je jedan od izvora energije za mozak.

Doručak pomaže u mršavljenju

Verovali ili ne, ako preskočite doručak, verovatno ćete pre dobiti na težini nego što ćete izgubiti kilograme. Zašto? Kada ne jedete ujutru, vrlo brzo ogladnite pa se dešava da ručak postane vaš doručak. Na taj način unosite više hrane u organizam, što često dovodi do prejedanja, koje uopšte nije zdravo.

Doručak vam pomaže da kontrolišete glad u toku dana. Zato, ako ne stignete da doručkujete kod kuće, potražite neku zdravu hranu blizu posla ili unapred pripremite i ponesite doručak.

Milena Jeremić