Zašto je pletenje zdravo?

0
0

Način života i obaveze koje imate često stvaraju negativne vibracije ne samo oko vas već i u vama samima. Tempo koji vam je nametnut čini da budete preokupirani raznim stvarima i da jednostavno nemate dovoljno vremena za sebe. Sve to zajedno prouzrokuje nezadovoljstvo, napetost i veliki stres. Evo kako da se pokrenete i pomognete sebi na jednostavan način.

Pletenje pozitivno utiče na mnoge oblasti vašeg života i pomaže vam da stvorite emotivnu ravnotežu. Verovali ili ne, ako pletete barem 3 puta nedeljno, vaš nivo stresa i anksioznosti značajno će se smanjiti. Bavljenje ovom rukotvorinom ima još mnoštvo pozitivnih strana, kojima ćemo se posvetiti u daljem tekstu.

Podstiče kreativnost

Kreativnost vam u velikoj meri pomaže da se osećate srećnije i zadovoljnije. Osim toga, sam osećaj da ste ni iz čega stvorili nešto koristeći samo svoju maštu dodatno će vas pokrenuti.

Pletenje zahteva puno kreativnosti. Pored činjenice da stvarate neko delo, istovremeno morate birati boje, materijale, dizajn i morate imati viziju za svoj rad. Za mnoge ljude to nije lako, ali pletenje može poboljšati način na koji funkcionišete u drugim oblastima života i učiniće da se osećate ponosnim na to što ste stvorili.

Pomaže vam da radite na svojim motornim veštinama

Pletenje čini da um funkcioniše na mnogo načina – prostorno razmišljanje, planiranje, pažnja, vizuelna koordinacija i još mnogo toga. Stimulisanje uma na sve ove načine takođe vam pomaže da poboljšate svoje veštine koje vam mogu biti od koristi bilo da ste mladi, stari, zdravi ili se borite sa bolešću kao što je Parkinsonova bolest.

Zapravo, pletenje je uobičajena aktivnost koja se koristi u rehabilitaciji zbog svoje sposobnosti da pacijentima skrene misli od bolova. Centar za rehabilitaciju ohrabruje pacijente da učestvuju u ovoj aktivnosti, naročito one koji se oporavljaju od moždanog udara, povreda ruku i tome slično.

Poboljšava pažnju i koncentraciju

Kada odlučite da se bavite pletenjem, potrebno je da koncentraciju zadržite duži period. U prezauzetom životu, koji svako od nas vodi, ponekad je teško koncentrisati se toliko dugo na samo jedan zadatak. Zato je jedna od pogodnosti pletenja ta što čini da pažnja i koncentracija postanu vaše saputnice.

Pozitivan uticaj na zdravlje i blagostanje

Studije pokazuju da pletenje pruža osećaj mira sličan osećaju koji imate tokom joge ili meditacije. Provlačenje niti i sam proces pletenja ritmički je pokret koji može da vam pomogne da smirite um i da se opustite.

Istraživanje vršeno na 3.500 ljudi koji se bave pletenjem pokazalo je da ono donosi značajne psihološke i socijalne benefite koji mogu doprineti kvalitetu života.

Smanjuje stres

Između posla, porodice, prijatelja i svih ostalih odgovornosti koje imate u svom životu potrebno je da predahnete i odvojite malo vremena za sebe. Sasvim je prirodno da težite nečemu što vas rasterećuje, smiruje i donosi sreću. Pletenje je odličan način da smanjite stres, da se isključite od problema, opustite se i konačno stvorite nešto lepo što će povećati vaše samopouzdanje i osećaj dostignuća.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime