Zdrava ishrana bebe

0
0

Stigao je novi član porodice, a vama je u kuhinji potreban saveznik u najuzbudljivijem periodu bebinog odrastanja. Kao i svaku novopečenu mamu, sigurno vas muče pitanja poput onih da li beba dobro napreduje, da li će, ukoliko pije adaptirano mleko, dobiti na kilaži, kada treba početi sa dohranom i koje su kašice najbolje. Zato smo u pomoć pozvali saradnicu linkTV-a doktorku Anu Gifing, koja nam je odgovorila na ova i mnoga druga pitanja. 

Doktorka Ana Gifing autor je prve dve savremenije knjige o ishrani beba i dece – „Moj prvi zalogaj” i „Moja prva kašica”, u kojima ističe da je od uvođenja nemlečne ishrane pa do 1. rođendana veoma važno da imate na koga da se oslonite kada je priprema hrane za vašu bebu u pitanju. 

Pravilna ishrana beba ima veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja deteta. Uz adekvatnu ishranu vaši se mališani pravilno razvijaju i napreduju. Kada je reč o tome na koliko sati majka treba da doji, doktorka Gifing ističe da broj podoja zavisi od uzrasta bebe i njenog apetita. 

„Broj podoja kod novorođenčeta zavisi od njenog apetita, ali treba da se zabrinemo ako je to na manje od dva sata, to je znak da nešto nije u redu i tu bi se trebalo konsultovati sa pedijatrom i videti o čemu se radi.”

Ishrana beba tokom noći

„Bebe bi trebalo da imaju podoje na oko 3 sata – i danju i noću. Kako vreme odmiče, sa 3 do 5 meseci, noćne podoje bi trebalo redukovati.” 

Doktorka Gifing smatra da bebu, ako spava noću u dužem intervalu od 3 sata, koja su predviđena za svaki naredni podoj, ne treba buditi jer će ona sama signalizirati kada je vreme za sledeći obrok. 

A kada treba početi sa uvođenjem čvrste hrane, da li se prvo uvode voćne ili povrtne kašice, kada je vreme za mesne obroke i koliko beba treba da dobije na kilaži – saznajte u narednoj epizodi „e-MISIJE”.

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime