Značaj tinejdžerskih prijateljstava

0

Neraskidiva prijateljstva jačaju mentalno zdravlje, a pronalaženje kvalitetnih prijatelja u tinejdžerskom dobu pomaže da se lakše snalazite u različitim socijalnim okruženjima.

Život ume da vas natera da zaboravite prijatelje iz srednje škole, ali uvek postoji osoba na koju, mimo porodice, možete da se oslonite, zbog koje se setite svih trenutaka kako je vaše druženje počelo i zašto ste ostali tako dugo zajedno.

Tinejdžeri koji u periodu do 15. godine stvore jaka i neraskidiva prijateljstva povećavaju osećaj samopouzdanja i umanjuju rizik od depresije. Ove činjenice potkrepljuju i istraživanja.

Bleja nije isto što i druženje

Stoga ne brinite što vaš tinejdžer provodi mnogo vremena sa svojim prijateljima. Pazite samo da se druženje ne pretvori u bleju, jer je dokon mozak đavolje igralište.

Jaka i intimna prijateljstva tokom odrastanja i adolescencije pomažu kada je u pitanju više zdravstvenih aspekata kao što su anksioznost, socijalizacija i depresija.

„Naša istraživanja su pokazala da kvalitet prijateljstva tokom tinejdžerskog doba utiče na mentalno i emotivno zdravlje”, rekla je autorka studije Rejčel K. Nar, klinički psiholog sa Univerziteta Virdžinija.

Više prijatelja, manje anksioznosti

Sticanje najboljih prijatelja u tinejdžerskom dobu ima pozitivan efekat na formiranje identiteta osobe, naročito nakon 25. godine života.

Srednjoškolci koji imaju čvrsta prijateljstva tokom života poboljšavaju samopouzdanje i osećaj vrednosti, dok deca koja imaju više prijatelja nemaju problem sa socijalnom anksioznošću kasnije tokom života.

Razmislite da li isti recept možete da primenite i na vaš život, opustite se i pozovite na piće prijatelje koje dugo niste videli.

Nemanja Kranjc