Nagrada za izvanredan srpski Brazilcu sa Balkana

51

Fond „Branislav – Mane Šakić” odlučio je da nagradu koja se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom dodeli Tijagu Fereiri, autoru emisije linkTV-a „Brazilac sa Balkana”.

Po struci je turizmolog, vodi blog „Dobro došli u Srbiju” i preko turističke agencije dovodi u Srbiju goste iz Brazila. Žiri je ocenio da Tijago uspeh u radu postiže zahvaljujući izuzetnom poznavanju srpskog jezika, ističući posebno njegovu ljubav prema ćirilici, koju isključivo koristi u svom radu.

Rođenog Brazilca, nekadašnjeg stanovnika Rija de Žaneira, pre desetak godina, u Srbiju je dovela ljubav. Jezik je pre dolaska učio iz udžbenika da se ne bi osećao kao stranac. Često je, kaže, mislio da srpski neće moći da nauči, a sada ga govori kao Srbin, piše ćirilicom i dobitnik je prestižne nagrade za znanje jezika.

„Iskreno, nisam se nadao, ali presrećan sam i ponosan na sebe, sav trud se isplatio. Neka ovo bude primer drugim strancima da je srpski moguće naučiti”, poručuje Tijago.

Tijago Fereira na linkTV-u

Pratite „Brazilca sa Balkana” premijerno svakog utorka na linkTV-u. Tijago sada već bolje poznaje Balkan nego mi i organizuje turističke ture po Srbiji i za naše građane. Nikako da se načudi svim raznovrsnostima koje srpski jezik pruža.

U jednoj od epizoda na dopadljiv način dočarava svoj prvi susret sa bogatstvom srpskog jezika, a pogledajte kako je doživeo korišćenje psovki i uvreda „iz milošte”:

Fond „Branislav – Mane Šakić” već više od 20 godina nagrađuje najzaslužnije za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja. Dobitnik nagrade ove godine je smederevski novinar Dragan Pavlović.