Koja oboljenja možete da dobijete na tretmanima manikira i pedikira?

129

Manikir i pedikir su sastavni deo higijene čoveka, a podrazumevaju negu ruku, stopala i noktiju. Ukoliko ove tretmane obavljate u salonima za negu lepote, saznajte od podologa Miloša Stanojevića na šta treba da obratite pažnju, kao i to koja oboljenja možete dobiti kod pedikira i manikira. 

Naši nokti imaju veoma značajnu ulogu. Pre svega, oni štite vrhove prstiju na rukama i nogama, a kako su brojna istraživanja pokazala, izgled noktiju je i odraz našeg zdravlja. Usled korišćenja neadekvatno sterilisanih instrumenata prilikom turpijanja nokatne ploče ili njenog obrađivanja, dolazi do oštećenja same nokatne ploče, do njenog istanjenja ili odvajanja od podloge, što dovodi do pojave gljivičnih infekcija nokta. 

Kako prepoznati gljivičnu infekciju noktiju?

„Gljivična infekcija se prepoznaje po tome što pacijenti najčešće primete promenu boje samog nokta. Osim boje nokta, kada je gljivična infekcija u malo odmaklijem stadijumu, primećuje se i zadebljanje nokta ili da nokti postaju krhki, lomljivi, pa čak i da se perutaju”, ističe doktor Stanojević.

U kojim se situacijama moramo obratiti lekaru, koliko traje proces lečenja i da li lakovi, gelovi i aceton oštećuju nokte, samo su neka od pitanja koja smo postavili doktoru Stanojeviću. Odgovore saznajte u videu koji sledi.