Ambrozija tek počela da cveta, a njen polen nas već razara

0
0

Poslednjih nedelja sve je veći broj ljudi koje ambrozija svojim cvetanjem tera na kijanje, izaziva suze na oči, dovodi do osećaja grebanja ili otoka grla, nekad čak i bola u mišićima. Sve liči na snažnu prehladu koja podseća na klasične zimske viroze. Ipak, u nekim slučajevima iza ovih simptoma krije se „samo” alergija. 

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branimir Nestorović u svojoj emisiji na linkTV-u još je proletos najavio cvetanje ambrozije od avgusta do oktobra. Tada je dao preporuku za ublažavanje alergijskih reakcija, ali i objašnjenje kako je došlo do ovako čestih alergija. 

Za ambroziju je naveo da je dosta specifična biljka, koja se u Evropi pojavila 70-ih godina prošlog veka, i veoma brzo se širi po celom kontinentu. Inače dolazi sa američkog zapada, gde je i ranije izazivala alergiju. Tu činjenicu naglašava jer je uvek imunološki teže reagovati na „uvezene” alergene: „Na alergene koji su došli sa strane uvek je teža reakcija kod stanovništva koje nije naviknuto. Mi imamo mnogo teže reakcije na kikiriki nego Amerikanci, jer mi smo kikiriki počeli da jedemo tek pre 20-30 godina, a oni su odrasli sa kikirikijem.” 

Zašto nas ambrozija toliko muči?

Doktor ambroziju svrstava u neobične biljke i zbog toga što cveta u potpuno netipično vreme – avgust, septembar i oktobar. „Cveta neverovatno. Znači, jedna biljka stvara čak 11 miliona polenovih zrna za jednu sezonu, a za simptome vam je dovoljno 15. Zatim, polen je veoma neobičan – ima neki zvezdast oblik sa kukicama i strahovito se kači na sve što postoji. Znači, praktično se ti poleni kače za oči, kosu, odeću, bilo šta drugo”. Podseća da to znači da svakim ulaskom u kuću unesete gomilu polena. 

Kao još jednu od neobičnosti, dr Nestorović navodi netipičan ciklus polena, za razliku od drugih biljaka koje se razmnožavaju polenom. Naime, kod svih drugih takozvani ciklus polena je u okviru 6 godina predvidljiv, pa se tako smenjuju 2 loše godine, zatim 2 prosečne godine, pa 2 blage, i opet: loše, prosečne, blage, te iznova. Međutim, za ambroziju ovi ciklusi uopšte ne važe, kaže on.

Kako se sačuvati od ambrozije?

Dr Nestorović nam prenosi i jednu popularnu a nezvaničnu i nemedicinsku ideju kada je ova problematika u pitanju: „Oni koji su teoretičari zavere reći će da je ambrozija u Evropu došla iz Amerike i da su je posejali da bi prodavali lekove za alergiju”. Ipak, podvlači činjenicu da se ova biljka pojavila iznenada i da se širi kao šumski požar.

Profesor Nestorović podseća da treba biti spreman na sezonu alergija i pratiti polenski kalendar na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, pa, kad su nivoi polena ogromni, savetuje da se ograniče aktivnosti napolju. Postoji još jedan metod – kaže: „Zatvorite prozor pre izlaska sunca, zato što je najviše polena u vazduhu kada izađe sunce. Sunce greje zemlju, toplota podiže polen u vazduh i oni ulaze u stan. Prema tome, obavezno u toku noći treba da budu zatvoreni prozori.”

Ostavite komentar

Unesite komentar
Unesite ime