Veliko internacionalno priznanje za škole iz Srbije: Savremena osnovna škola i gimnazija izabrane među najbolje na svetu

67

Sjajne vesti za obrazovanje u Srbiji: Savremena osnovna škola i gimnazija izabrane su da budu predstavljene na „World Education Summitu” kao „Cool Schools”, odnosno, kako opisuju organizatori samita, „neverovatne i jedinstvene škole koje na strastven i hrabar način značajno unapređuju obrazovanje”.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih obrazovnih konferencija, WES21, koja se ove godine, zbog epidemioloških mera, održava online, od 22. do 25. marta 2021. godine.

Na ovogodišnjoj konferenciji učestvuje preko 200 najznačajnijih imena iz sveta obrazovanja, nagrađivanih autora naučnih bestselera i vodećih eksperta za nastavu sa najvećih fakulteta, poput Univerziteta u Kembridžu, Virdžiniji, Melburnu, Londonu i mnogih drugih. Oni će na osam stejdževa pokriti brojne teme koje se tiču savremenog obrazovanja. O vrednosti priznanja koje je na ovaj način dodeljeno Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji govori i činjenica da je prestižni časopis „Forbes” proglasio „World Education Summit” za glavni obrazovni događaj godine.

Tako su Savremena osnovna škola i gimnazija, kao deo LINKgroup škola, postale jedine ustanove iz regiona koje će sa još nekoliko odabranih škola širom sveta biti predstavljene na samitu kao „Cool Schools” – primer dobre nastavne prakse. Zahvaljujući njima Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi obrazovanja, jer ovo priznanje predstavlja nesumnjivo svedočanstvo da i u našoj zemlji postoje škole koje spadaju u sam svetski vrh.

Više nema dileme: I u Srbiji postoje lideri u obrazovanju

Priznanje Svetskog obrazovnog samita rezultat je dugogodišnjeg posvećenog rada po kome su Savremena osnovna škola i gimnazija poznate u našoj zemlji i regionu, a od sada i u čitavom svetu.

Svetski obrazovni samit prepoznao je Savremenu osnovnu školu i gimnaziju kao Future Ready škole u kojima učenici dobijaju sveobuhvatno obrazovanje koje ih podstiče da se razvijaju na celovit i uravnotežen način. Kroz razvijanje akademskih znanja, digitalnih kompetencija i transverzalnih veština, uz kreativnu upotrebu savremene tehnologije, interdisciplinarne časove, projektnu nastavu i socijalno-emocionalno učenje, savremeni osnovci i gimnazijalci izrastaju u srećne, radoznale i samostalne mlade ljude spremne na celoživotno učenje i usavršavanje.

Sasvim drugačiji pristup obrazovanju

Savremena osnovna škola i gimnazija predstavljaju jedinstvene škole u regionu, a sudeći po priznanju „World Education Summita” i u svetu, i postavljaju sasvim novi standard pripremajući učenike za život i rad u 21. veku.

Ovakav uspeh ovih škola ne čudi kada se uzme u obzir da su deo LINKgroup edu Alliance, internacionalne obrazovne alijanse koja skoro 25 godina radi na unapređenju obrazovanja i u svom sastavu, pored osnovne škole i gimnazije, okuplja srednje i visoke škole, fakultete, institute i profesionalne akademije. LINK alijansa prepoznatljiva je u ovom delu Evrope, a odnedavno i u SAD, kao organizacija koja je lider u modernom obrazovanju, čije ustanove ispunjavaju visoke standarde u nastavi kroz stavljanje fokusa na sveobuhvatni razvoj dece, kontinuiranu evaluaciju i unapređenje nastavnog procesa, kreativnu interdisciplinarnu nastavu, inovativnu platformu za učenje na daljinu, radionice u skladu sa Kembridž pristupom i pametnu upotrebu tehnologije u svrhu obrazovanja.

Po analizama Svetskog ekonomskog foruma, čak 65% dece koja sada kreću u školu radiće poslove koji još uvek ne postoje, drugim rečima živeće u budućnosti kakvu ne možemo da zamislimo. Stoga je glavni cilj Savremene osnovne škole i gimnazije da učenike opremi znanjima i veštinama neophodnim za akademski, profesionalni i emocionalni uspeh u toj budućnosti. A da bi to uradile, hrabro su raskinule sa starom obrazovnom paradigmom koja je uspostavljena još u doba parne mašine i kreirale „stvarno drugačiji” pristup, zbog koga su i zaslužile da budu prikazane na velikom svetskom obrazovnom samitu kao „Cool Schools”.

U čemu se sastoji „Cool” pristup obrazovanju?

Oslanjanjem na najbolje akademske paradigme i njihovim inovativnim povezivanjem sa savremenim dostignućima neuronauke i edukativne tehnologije, Savremena osnovna škola i gimnazija predstavljaju fleksibilne, kreativne i inovativne škole u kojima se gradivo ne usvaja na pasivan način, već kroz problem solving, gde odrastaju deca koja samouvereno govore više jezika, kreativno vladaju modernom tehnologijom i koja su sposobna da stvaralački i samostalno unaprede budućnost koja je pred nama.

Zbog toga savremeni osnovci i gimnazijalci odrastaju sa osmehom i radoznalošću, dok hrabro prolaze kroz avanturu učenja i druženja.

Roditelji, i vašem detetu je dostupno svetsko obrazovanje

Prestižno priznanje Svetskog obrazovnog samita koje su zasluženo dobile Savremena osnovna škola i gimnazija sjajna je vest za sve roditelje u Srbiji. Sada je i vašem detetu dostupno internacionalno priznato svetsko obrazovanje po najvišim standardima.

Posebno dobra vest je što se Savremena trudi da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima i u toku predupisa koji trenutno traje moguće je upisati dete po povlašćenim cenama. Interesovanje je svake godine opravdano veliko i neretko se traži mesto više, jer se već početkom godine popune sva mesta za narednu generaciju. Stoga je upravo sada sjajna prilika da obezbedite svom detetu stvarno drugačije i autentično internacionalno osnovno ili srednje obrazovanje.