Biti programer – muško ili žensko zanimanje?

88

Bez obzira na moderno doba u kom živimo, čini se da i dalje postoje podele na muška i ženska zanimanja. Razlozi za postojanje ovog jaza su različiti: predrasude, nedovoljna informisanost, rodne podele, lični izbor.

Kada govorimo o programiranju danas, uglavnom ovo zanimanje stereotipno vezujemo za muškarce. To mišljenje je danas rasprostranjeno, iako je prvi programer bila žena – Ejda Lavlejs, poznatija kao Kontesa od Lavlejsa. Ejda je bila ćerka čuvenog lorda Bajrona. Živela je svega trideset i šest godina, ali je tokom svog kratkog života uspela da postane prva osoba koja je shvatila da    mašina može da ima i dublju primenu. Ejda je napisala i prvi algoritam za računanje mnogo kompleksnijih stvari od onih za šta se mašina do tada koristila, pa se smatra da je tim činom grofica postala prvi programer na svetu još daleke 1842. godine.

Otkud žene u IT-ju?

Za vreme II svetskog rata radilo se na izradi prvog pravog računara. Pošto je većina muškaraca bila u ratu, a i u to vreme se smatralo da je programiranje više ženski nego muški posao, pisanje softvera je prepušteno ženama. Žene koje su tada radile na izradi prvog kompjutera ENIAC bile su najbolje studentkinje Univerziteta u Americi i bile su ravnopravne sa muškarcima. Jedna od vodećih članova tog tima bila je žena programer Džin Dženings Bartik.

Sve do početka sedamdesetih godina prošlog veka vođena je velika propaganda u Americi, gde se devojkama preporučivalo da budu programeri. Čak je časopis Kozmo pisao o programiranju kao životnom pozivu žene.

Danas se više muškaraca školuje za poslove u IT industriji, a više žena je u poslovima u vezi sa biznisom i menadžmentom, pa samim tim imamo više softver inženjera koji su muškarci, a na netehničkim pozicijama imamo više žena.

Potrebno je razbiti predrasude da su IT zanimanja prvenstveno muška i da je programiranje jednolično.

Naprotiv, posao programera je dinamičan i kreativan i oni su ti koji danas menjaju svet.

Neka predviđanja svedoče da za 15 godina pola današnjih zanimanja neće ni postojati, pa je naša realnost da se treba okrenuti IT-ju, novim tehnologijama i novim zanimanjima koja se otvaraju.

Dobar način je motivisati devojke kroz primere uspešnih IT žena koje su kreativne, produktivne, samosvesne, koje su spremne da uče, da se razvijaju i menjaju svet.

U najnovijem „Izuvanju” rušimo stereotipe o zanimanju programera i razgovaramo o podsticanju analitičkog razmišljanja, kako kod devojčica tako i kod dečaka. Gosti kod Irene su Olivera Behara, diplomirani inženjer organizacionih nauka, i Nikola Lekić, inženjer za podatke.

Kako da postanete deo IT sveta za manje od 12 meseci?

Da biste postali deo IT sveta i počeli uspešnu karijeru u ovoj oblasti, potrebno vam je manje od 12 meseci kvalitetnog školovanja! To je moguće i pohađanjem IT kurseva na nekom od 6 najtraženijih programa na ITAcademy

Školovanjem na ITAcademy pruža vam se mogućnost da steknete neki od prestižnih sertifikata iz oblasti u kojoj ste se usavršavali. Na taj način dobićete potvrdu za usvojena znanja i postaćete kvalifikovani stručnjak koji će se vrlo brzo izdvojiti od konkurencije i doći do željenog radnog mesta. Uz to, IT sektor je nesumnjivo industrija koja najbrže napreduje, a ako u obzir uzmemo i trenutnu situaciju, sva istraživanja predviđaju siguran rast poslova iz ove oblasti, a plate su i dalje među najvišim.

Zato dobro razmislite. Ako se odlučite za školovanje na ITAcademy, za samo 12 meseci od danas imaćete veštine koje ćete odmah moći da primenite u IT industriji. Izaberite program koji najviše odgovara vašim interesovanjima i prijavite se preko ove stranice.